Historisk arkiv

Regjeringen har vedtatt regler for arealplanlegging i bosettingene på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding


24. januar 1997

Regjeringen har vedtatt regler for arealplanlegging i bosettingene på Svalbard

Fredag 24. januar vedtok Kongen i Statsråd ny forskrift for arealplanlegging i bosettingene på Svalbard. Forskriften vil åpne for at lokale interesser blir hørt i større grad før viktige beslutninger om arealbruk i lokalmiljøene blir tatt, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen

Vedtagelsen av forskriften er et ledd i Regjeringens oppfølging av St meld nr 22 Om miljøvern på Svalbard (1994-95) som fastsetter høye miljømål for øygruppen.

Svalbardsamfunnene er i omstilling, men dagens regelverk er ikke egnet til å planlegge for en langsiktig og forutsigbar utvikling av arealbruken. Arealplanforskriften bygger på prinsippene i plan- og bygningsloven. Den skal være et verktøy for å foreta godt underbygde avveininger mellom vern og utbygging, sette krav til miljøkvalitet, samordne ulike interesser og skape en arena for aktiv medvirkning fra lokalsamfunnene. Et viktig prinsipp i forskriften er at den skal gjelde både for de norske og de russiske bosettingene på Svalbard, men gi rom for de ulike lokale forutsetningene. Forskriften omfatter bosettingene Longyearbyen, Svea, Ny-Ålesund, Pyramiden og Barentsburg.

Forskriften legger opp til at grunneier i bosettingene er ansvarlig for planene, og videre at det opprettes et fast rådgivende planutvalg i hver bosetting. Planene skal utarbeides og behandles lokalt, men Sysselmannen har den formelle godkjenningen. Ansvarlige statlige instanser har myndighet til å legge inn innsigelse til arealplanene, som avgjøres av Miljøverndepartementet.

Forskriften trer i kraft 1. februar 1997.


Kontaktperson: Kontaktpersoner i Miljøverndepartementet:

Tom Hoel, tlf. 22 24 59 54

Sidsel Andersen, tlf 22 24 59 48


Lagt inn 24 januar av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen