Historisk arkiv

Renere produksjon i russisk industri: Miljøverndepartementet forsterker innsatsen i Barentsregionen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

9. oktober 1997

Renere produksjon i russisk industri:

MILJØVERNDEPARTEMENTET FORSTERKER INNSATSEN I BARENTSREGIONEN

Under Barentsrådets miljøvernministermøte i St. Petersburg den 8. oktober presenterte statssekretær Erik Orskaug fra Miljøverndepartementet de norske planer om utvidet innsats for å redusere miljøskadene fra russiske industribedrifter.

-Det er et stort behov i Russland for å få til en finansieringsordning for de prosjekter som utvikles under det norsk-russiske programmet. Vi har derfor tatt initiativ til å opprette et fond, foreløpig på 10 mill. kroner, til støtte for slike prosjekter under Det nordiske miljøinvesteringsselskapet NEFCO, sier Orskaug. Vi regner med at fondet vil kunne være operativt alt på nyåret.

Foruten de nordiske midler som legges inn i dette fondet, vil Norge skyte til egne midler. Statssekretær Orskaug oppfordret under møtet i St. Petersburg de øvrige land i Barentsregionen til å gjøre det samme.

Siden 1994 har Miljøverndepartementet finansiert et program som utføres i regi av Norske Sivilingeniørers Forening, NIF, hvor norske ingeniører bistår sine kolleger i russiske bedrifter med å få gjennomført økonomisk lønnsomme tiltak i bedriftene som går på avfallsreduksjon, energisparing, redusert råvareforbruk, gjenvinning og utslippsreduksjoner.

Programmet er blitt mottatt med stor interesse på russisk side, har gitt så gode resultater at Miljøverndepartementet, i samarbeid med NIF, nå utarbeider et utvidet opplæringsprogram som, foruten miljøtekniske fag, også vil omfatte økonomiske, administrative og ledelsesmessige fagområder som er nødvendige for å bedre bedriftenes økonomiske og miljømessige stilling.

Det er til nå utdannet og sertifisert ca. 200 russiske bedriftsrådgivere som er engasjert i prosjektutvikling i sine bedrifter i samarbeid med norske kolleger. Et norsk-russisk senter for renere produksjon er opprettet i Moskva. Det har som hovedoppgave å organisere programvirksomheten i Nordvest-Russland.

Lagt inn 9 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen