Historisk arkiv

Skjerpede utslippskrav for Arendal Smelteverk A/S

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

12.9.97

Skjerpede utslippskrav for Arendal Smelteverk A/S

Miljøverndepartementet har skjerpet fristen for reduksjon av støv og fastsatt en øvre grense for årlig støvutslipp ved Arendal Smelteverk. Utslippet av SO2 skal reduseres med 55%. «Tiltakene vil gi vesentlige miljøforbedringer for omgivelsene rundt bedriften» uttaler Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen. «Bedriften skal i tillegg, innen 1. januar 1999, utrede muligheten for på sikt å oppnå 1.0-utslipp» sier Berntsen.

Miljøverndepartementet har i dag avgjort klagesaken for Arendal Smelteverk. Avgjørelsen innebærer en utslippsgrense for støv fra ovnshuset på 25 mg/Nm3. Grensen skal være gjennomført innen år 2000. Departementet har også fastsatt en øvre grense for årlige støvutslipp på 550 tonn pr. år fra dags dato og 350 tonn pr. år fra 01.01.2000.

Miljøvernministeren viser til at det store nedfallet av støv fra bedriften medfører store plager for omgivelsene, samtidig som undersøkelser har påvist verdier av PAH i omgivelsene rundt Arendal Smelteverk. Ved å redusere støvutslippet vil man også redusere PAH-utslippet. Departementet har derfor vedtatt å redusere støvutslippet slik at det gir vesentlige miljøforbedringer i området rundt bedriften.

Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen har i dag hatt møter med representanter for bedriften, naboene og Bellona. Miljøvernministeren karakteriserer møtene som «oppklarende og vellykket».

Arendal Smelteverk er en av tre norske bedrifter som driver produksjon av silisiumkarbid og videreforedling av silisiumkarbidprodukter i Norge. Industrien har vært drevet med gamle utslippstillatelser, og det har ikke vært fastsatt grenser for det betydelige støvutslippet. SFT foretok derfor en omfattende systemrevisjon av de tre bedriften som ble avsluttet i 1996.

SFT ga Arendal Smelteverk 20. mai 1996 en reviderte tillatelse til å drive utslipp fra produksjon av silisiumkarbid, der det ble stilt krav til reduksjon både av utslipp av støv og SO2. Vedtaket ble påklaget av naboer til bedriften og av bedriften selv.

Lagt inn 12. september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen