Historisk arkiv

Strengere regulering av PCB-holdig avfall og nikkelkadium-batterier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

6. august 1997

Strengere regulering av PCB-holdig avfall og nikkelkadium-batterier

Miljøverndepartementet (MD) har gitt Statens forurensningstilsyn (SFT) i oppdrag å utarbeide forslag til forbedringer av to forskrifter. Den ene forskriften omhandler krav om utfasing av PCB-holdige kondensatorer og den andre omhandler plikt for batteribransjen til å sørge for innsamling og gjenvinning av nikkelkadmium-batterier. - Dette er viktige skritt i arbeidet for å redusere miljøproblemene som er forårsaket av produkter og avfall som inneholder helse- og miljøskadelige kjemikalier, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

SFT skal forberede endring av PCB-forskriften slik at man får tidfestede krav om utfasing av små kondensatorer som inneholder PCB blir tidfestet. Samtidig skal SFT utarbeide informasjons- og kontrolltiltak for isolérglassvinduer med innhold av PCB, videreføre kartleggingen av PCB brukt i bl.a. strømførende hylser i elektrisitetsforsyningen, fugemasse, betong og skipsmaling og komme med forslag til tiltak på disse områdene. PCB er en alvorlig miljøgift som akkumuleres i næringskjeden og som blant annet kan føre til reproduksjonsskader hos mennesker og dyr. All ny bruk av PCB har vært forbudt i Norge siden 1980. De nye tiltakene vil bidra til økt innsamling og forsvarlig behandling av PCB-holdig avfall.

SFT skal også komme med forslag til en forskriftsendring som gir batteribransjen plikt til å ta NiCd-batterier i retur og å sørge for gjenvinning av disse. Det tas sikte på at forskriften skal suppleres med en avtale mellom MD og batteribransjen for å sikre etableringen av et effektivt landsdekkende retursystem for batteriene. NiCd-batterier utgjør den klart viktigste kilden til utslipp av kadmium. Batteriene brukes blant annet i produkter som mobiltelefoner, elektroverktøy og nødlys. Kadmium er en miljøgift som akkumuleres i næringskjeden og som bl.a. kan gi nyreskader og virke kreftfremkallende. Tall fra 1995 indikerte at 28 av 36 tonn kadmium fra kasserte batterier ikke ble miljømessig forsvarlig behandlet.

Kontaktperson i MD:

Avdelingsdirektør Ellen Hambro

tlf.: 22 24 58 15

Lagt inn 7 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen