Historisk arkiv

Utslipp av helse- og miljøfarlige kjemikalier skal reduseres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

6. juni 1997


Utslipp av helse- og miljøfarlige kjemikalier skal reduseres

Utslippene av helse- og miljøfarlige kjemikalier skal reduseres vesentlig i åra framover. Utslipp av de farligste kjemikaliene skal etterhvert opphøre helt. Dette går fram av stortingsmeldingen om miljøvernpolitikk for bærekraftig utvikling.

Helse- og miljøfarlige kjemikalier er en alvorlig trussel mot økosystemene som utgjør livsgrunnlaget for framtidige generasjoner. Regjeringen har derfor satt opp et overordnet mål for det nasjonale arbeidet med å redusere slike utslipp. Det skal sikres en miljøtilstand for kommende generasjoner som ikke skader naturens evne til produksjon og selvfornyelse, og en kjemikaliehandtering som beskytter mennesker mot helseskade. Det langsiktige målet er å bringe konsentrasjonene av de farligste kjemikaliene i miljøet ned mot naturlig bakgrunnsnivå for naturlig forekommende kjemikalier og tilnærmet null for menneskeskapte syntetiske forbindelser.

Resultatmål og kriterier

Regjeringen går inn for følgende resultatmål:

  • utslipp av enkelte miljøgifter skal stanses eller reduseres vesentlig innen år 2000, 2005 og 2010
  • utslipp pg bruk av kjemikalier som utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø skal kontinuerlig reduseres i den hensikt å stanse utslippene innen en generasjon (25 år)
  • risiko for at utslipp og bruk av kjemikalier forårsaker skade på helse og miljø skal reduseres vesentlig

For å nå målene er det utarbeidet kriterier for prioritering av kjemikalier. Kriteriene bygger på de egenskapene myndighetene anser som de mest alvorlige for helse og miljø. Det legges særlig vekt på langsiktige og irreversible skadevirkninger. Innenfor rammen av kriteriene vil det bli utarbeidet en liste over kjemikalier som bør gå ut av bruk eller erstattes med mindre farlige.

Kriteriene er:

  • Stor potensiale for bioakkumulering.
  • Liten nedbrytbarhet.
  • Reproduksjonsskadelig.
  • Arvestoffskadelig.
  • Høy kronisk giftighet for mennesker eller miljø.
  • Kreftfremkallende.
  • Sterkt allergifremkallende.
  • Ozonreduserende.

Nasjonale tiltak

For å nå målene nasjonalt vil Regjeringen blant annet prioritere:

  • foreslå å lovfeste at helse- og miljøfarlige kjemikalier erstattes med mindre farlige alternativer der disse finnes (subsitusjonsplikt)
  • vurdere å innføre avgifter på enkelte helse- og miljøfarlige kjemikalier
  • gjennom samarbeid og avtaler mellom myndighetene og berørte bransjer få næringslivet til å ta ansvar for kjemikaliehåndtering og produkter gjennom hele livsløpet
  • utvide mulighetene for statlig støtte til utvikling av produkter som bidrar til redusert bruk av kjemikalier
  • ha som målsetting en hovedregel om ikke å tillate miljøfarlige utslipp av olje og kjemikalier til sjø fra petroleumsvirksomheten (0-utslipp) for nye funn med selvstendige utbyggingsløsninger

I tillegg legges det stor vekt på informasjon. Det skal blant annet utredes om rett til informasjon om miljø- og helseskader i produksjon og forbruk er ivaretatt i tilstrekkelig grad, og om det er nødvendig å foreslå lovendringer. Næringslivet skal få større ansvar for miljøinformasjon og kompetanseoppbygging. Det skal blant annet utvikles frivillige miljøvaredeklarasjoner gjennom utprøving på utvalgte produkter. Informasjonssentret for helse- og miljøfarlige kjemikalier under GRIP Senter skal utvikles som en kompetansebase for informasjon til brukere, særlig forbrukere, og næringsliv.

Internasjonalt

Norge skal innta en pådriverrolle regionalt og globalt for å få til omfattende utfasinger og begrensinger av de farligste stoffene og hindre at utviklingsland blir dumpingland for helse- og miljøfarlige kjemikalier. I Nordsjø-sammenheng skal Norge ha en ledende rolle med å utarbeide operasjonelle forpliktelser innenfor målet om stans i utslipp av miljøgifter innen en generasjon.


linkdoc022005-040003#docSt.meld.nr. 58 (1996-97) Om miljøpolitikk for en bærekraftig utvikling
http://odin.dep.no/repub/96-97/stmld/58/

Lagt inn 6 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen