Historisk arkiv

Utslippstillatelse til Oslo Lufthavn AS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding


2. januar 1997

Miljøverndepartementet stadfester Statens forurensningstilsyns avgjørelse om utslippstillatelse til Oslo Lufthavn AS på Gardermoen

Miljøverndepartementet opprettholder Statens forurensningstilsyns (SFT) vedtak om utslippstillatelse for Gardermoen hovedflyplass. Departementet vurderer de valgte miljøbeskyttende tiltakene som de best egnede til å ivareta miljøet. Overordnede resipientkrav, omfattende miljøbeskyttende tiltak og strenge krav til overvåking og kontroll skaper sikkerhet for at grunnvannet og vassdragene ikke vil bli forurenset som følge av flyplassvirksomheten.

Norges Naturvernforbund, Nannestad kommune og Ullensaker kommune har påklaget utslippstillatelsen fra Statens forurensningstilsyn (SFT) av 29.6.95. Anførslene går i hovedsak ut på at tillatelsen er for vag og generell, og at miljøbeskyttende tiltak ikke var ferdig utredet da tillatelsen ble gitt. I følge klagerne gjør dette det vanskelig å vurdere tiltakene, samt at offentlighetens muligheter for innsyn og uttalelse reduseres. I tillegg er klagerne kritiske til valget av miljøbeskyttende tiltak.

Stortingets vedtak om hovedflyplass på Gardermoen legger viktige rammebetingelser for virksomheten, bl a er lokalisering, omfang og fremdrift fastlagt. P g a fremdriftskravene har det vært nødvendig å gi tillatelsen før alle forhold vedrørende miljøbeskyttende tiltak var ferdig utredet. En fleksibel form i tillatelsen sikrer valg av de til en hver tid beste tilgjengelige løsninger. Resultater fra videre utredninger, erfaringer fra driften, resultater fra overvåking og kontroll m v kan gi grunnlag for skjerpede krav.

Miljøet omkring flyplassen sikres ved at det er stilt overordnede miljøkrav til resipientene. Hverken grunnvann eller vassdrag skal forurenses som følge av virksomheten. Innenfor disse rammene tillates en viss fleksibilitet i valg av miljøbeskyttende tiltak. Departementet mener generelt at det er riktig å benytte en slik type rammestyring fremfor detaljstyring av forurensende virksomhet. Dette er med på å ansvarliggjøre forurenseren, samtidig som det sikrer at best tilgjengelig teknologi og fremgangsmåter til en hver tid skal benyttes.

SFT har gjort omfattende studier av tekniske løsninger, og de løsningene som er valgt på Gardermoen er vel kjent fra andre flyplasser i Norge og i Europa forøvrig. De miljøbeskyttende tiltakene består av en kombinasjon av løsninger. Gjennom oppsamlingsløsninger og fordrøyningsbasseng skal vannet styres mellom de behandlingsalternativer som til en hver tid egner seg best. På denne måten tas det fortløpende hensyn til resipientene. Rent eller ubetydelig forurenset vann skal infiltreres i grunnen for å opprettholde grunnvannsnivået eller det skal slippes til vassdrag. Det er stilt krav om at vannet skal være helt rent før det når grunnvannet gjennom rensing i jordrenseanlegg eller via grunnen på naturlig vis. Det er også stillet krav om at vassdragene ikke skal forurenses. Annet vann skal renses i kommunalt renseanlegg, eller kjemikaliene skal skilles ut og gjenbrukes eller leveres til spesialavfallsmottak. Ut fra føre var-prinsippet er det lagt til grunn ekstra strenge krav for den delen av flyplassområdet som ligger over drikkevannsressursen.

Ut fra de positive erfaringer som er gjort med rensekapasiteten i grunnen, bruk av jordrenseanlegg m m, og ut fra den vide omgjøringsadgangen i tillatelsen, mener Miljøverndepartementet at de miljøbeskyttende tiltakene som er valgt gir god sikkerhet for at grunnvann og vassdrag ikke vil bli forurenset som følge av flyplassvirksomheten. Etter departementets mening er dette de løsningene som på en best mulig måte forener Stortingets vedtak om utbygging av hovedflyplass og behovet for beskyttelse av miljøet.

Miljøverndepartementet opprettholder derfor SFTs utslippstillatelse av 29.6.95.


Kontaktpersoner: Avdelingsdirektør Hæge Andenæs, tlf: 22 24 58 10 (a),22 23 31 03 (p)
Ekpedisjonssjef Inger Glad Stokland, tlf: 22 24 58 05


Lagt inn 2 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen