Historisk arkiv

Bedre finansielle rammebetingelser for fiskeeksport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

15.8.97

Bedre finansielle rammebetingelser for fiskeeksport

Regjeringen skal foreta en gjennomgang av de finansielle rammebetingelsene for norsk fiskeeksport til Sentral- og Øst-Europa. Målet er at betingelsene skal utformes slik at fiskerinæringens behov for en tilfredsstillende garantiordning kan bli bedre dekket. Det sa nærings- og handelsminister Grete Knudsen i et foredrag på Aqua Nors næringspolitiske konferanse i Trondheim i dag.

Garantiinstituttet for eksportkreditt, GIEK, har en såkalt SUS/Baltikum-ordning, som har vist seg å være vanskelig å anvende for fiskerinæringen. Fisk og fiskeprodukter utgjør i dag omlag 45 prosent av den samlede norske eksporten til Russland, og Øst-Europa mottar hele 50 prosent av den norske eksporten av pelagisk fisk (blant annet makrell og sild).

Det meste av fiskeeksporten foregår i dag ved forskuddsbetaling fra mottakerens side, fordi mottakerne ikke har kunnet tilfredsstille GIEK's krav til sikkerhet for å gi garantier til disse landene under sin SUS/Baltikum-ordning. Leverandørene har derfor sett seg nødt til å kreve slik forskuddsbetaling.

Hovedregelen under ordningen er at det stilles statlig motgaranti fra de sentrale myndighetene i mottakerlandet, og slike motgarantier har vist seg umulig å oppnå. I visse tilfeller og for visse geografiske områder kan GIEK akseptere alternative sikkerheter fastsatt av Stortinget, men det har vist seg at heller ikke slike sikkerheter i særlig grad har vært mulig å oppnå.

Volumet av fiskeeksporten til Sentral- og Øst-Europa øker stadig. Men det er naturlig nok begrenset hvor store volum som kan forskuddsbetales. I andre tilfeller kan det være ønskelig å for eksempel etablere transittlagre av fisk, som har nærhet til markedene og sikrer jevne leveranser. Fiskeindustriens organisasjoner har foreslått løsninger på industriens finansieringsproblemer, men disse ligger ikke innenfor rammene som GIEK under den nåværende SUS/Baltikum- ordningen kan godta.

Derfor vil det nå altså blir foretatt en gjennomgang av ordningen, og Regjeringen vil fremme forslag til endringer som gjør at de finansielle rammebetingelsene for norsk fiskeeksport til Sentral- og Øst-Europa blir tilpasset fiskerinæringens behov.

Lagt inn 15 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen