Historisk arkiv

Mindre skjemavelde for næringslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato 14.3.97

Mindre skjemavelde for næringslivet

Det skal bli enklere for næringslivet å forholde seg til det offentlige skjemaveldet. Det skjer gjennom opprettelsen av Oppgaveregistret. Regjeringen har i dag lagt fram et lovforslag om å opprette et slikt register. Dersom det blir vedtatt i Stortinget, blir Norge det første land i verden som etablerer et oppgaveregister for å forenkle næringslivets oppgaveplikter overfor det offentlige.

Disse pliktene har i mange år vært en belastning for næringslivet, og da særlig for de små og mellomstore bedriftene som vanligvis har minst ressurser å bruke på å fylle ut skjemaer. Arbeidet med å redusere skjemaveldet har pågått i mange år, og det munner foreløpig ut i opprettelsen av det nye registret. Det er utviklingen av datateknologien de siste årene som har gjort dette mulig.

Oppgavergistret skal inneholde en oversikt over alle de statlige oppgavepliktene, og disse blir registrert i databasen til Brønnøysundregistrene. Et eget sekretariat skal ha som oppgave å gi informasjon og råd både til næringslivet og offentlige organer. Der kan næringslivet få informasjon om hvilke oppgaveplikter de er pålagt. Offentlige organer kan få informasjon om hvilke andre organer de kan samordne opplysninger med. Selve utvekslingen av opplysninger mellom offentlige organer vil ikke gå via Oppgaveregistret, men direkte mellom de forskjellige organenes datasystemer.

Det er bare informasjon som myndighetene har lovhjemmel for å innhente, som skal samordnes. Myndighetene, som gjennom slik samordning får informasjon, må med andre ord selv ha lovhjemlet krav på å få opplysningene. For informasjon som er taushetsbelagt, følger taushetsplikten informasjonen gjennom samordningen. Lovforslaget innebærer derfor endring av en rekke spesiallover for å sikre at taushetsplikten fortsatt blir tatt vare på.

Foreløpige erfaringer viser at man vinner på slik samordning, for eksempel mellom skatteetaten og andre områder av offentlig forvaltning som har behov for økonomisk informasjon fra næringslivet. Ikke bare det offentlige men også næringslivet kan spare betydelige beløp når de offentlige oppgavepliktene blir samordnet, i følge beregninger som Nærings- og handelsdepartementet har fått utført. Det er dette departementet som skal forvalte loven om Oppgaveregistret.

Lagt inn 14 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen