Historisk arkiv

Mulig samarbeid mellom Raufoss og Kongsberg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

30.05.97

Mulig samarbeid mellom Raufoss og Kongsberg

Mulighetene for et nærere samarbeid mellom bedriftene Raufoss ASA og Kongsberg Gruppen ASA skal nå utredes. I et brev til de to selskapene ber nærings- og handelsminister Grete Knudsen om at de legger fram konkrete forslag til hvordan eventuelle nye samarbeidsformer bør gjennomføres.

I brevet ber statsråden de to selskapene ta kontakt med hverandre og sammen utrede mulige synergieffekter og andre mulige fordeler ved et tettere industrielt og eiermessig samarbeid, på selskapsbasis eller innen aktuelle forretningsområder. De må gjerne søke bistand fra eksterne konsulenter, heter det i brevet. Departementet ber om at dette utredningsarbeidet blir gjennomført innen utgangen av august måned i år.

Forslag om former for nærmere samarbeid mellom Raufoss ASA og Kongsberg Gruppen ASA har i den senere tid vært tatt opp fra flere hold. Temaet har vært berørt i møter mellom departementet, styreformennene og de administrerende direktører i de to selskapene, og representanter for de ansatte og deres forbund. Nærings- og handelsdepartementet har i utgangspunktet en positiv holdning til et tettere samarbeid mellom de to industriselskapene, som Staten har aksjemajoriteten i.

Forsvarsdepartementet mener også at det er ønskelig å samle en størst mulig del av den industrielle virksomheten som er rettet mot Forsvaret under ett finansielt eierskap. For Forsvarets del vil en slik utvikling kunne vise seg fordelaktig i forbindelse med fremtidige anskaffelser, ved siden av at en slik løsning også kunne innebære betydelige koordineringsgevinster når det gjelder gjenkjøp.

Nærings- og handelsdepartementet bad tidligere i vår DnB Markets foreta en vurdering av hvorvidt det ville være industrielt interessant og forretningsmessig lønnsomt å gjennomføre en sammenslåing av de to selskapene. I rapporten fra DnB Markets heter det at det ikke lå noen klare fordeler i å fusjonere de to selskapene. Derimot anbefalte rapporten å vurdere nærmere et eiermessig samarbeid mellom forsvarsvirksomhetene i selskapene. Det er dette Nærings- og handelsministeren nå ber Raufoss ASA og Kongsberg Gruppen ASA om å gjøre.

Lagt inn 30 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen