Historisk arkiv

Nærings- og handelsminister Knudsen til Moskva

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

20.2.1997

Nærings- og handelsminister Knudsen til Moskva

Møte i den blandede økonomiske kommisjon

Statsråd Knudsen reiser til Moskva tirsdag ettermiddag, 25. februar.

Statsråden leder den norske delegasjonen i et møte i Den norsk-russiske kommisjon for økonomisk, industrielt og teknisk-vitenskapelig samarbeid den 26. februar. I delegasjonen deltar sentrale norske bedrifter på det russiske marked - NERA, Norsk Hydro, Statoil, Kværner og Telenor. Den russiske delegasjonen ledes av visestatsminister Oleg Lobov.

Hensikten med møtet er å drøfte status og perspektiver i de tosidige økonomiske forbindelser mellom Norge og Russland. Russland er Norges viktigste handelspartner i Sentral- og Øst-Europa. Norge eksporterte varer til Russland for NOK 1,8 milliarder i 1996, en økning på 50 prosent. Fisk er vårt viktigste eksportprodukt: Eksporten ble doblet i fjor og utgjorde NOK 850 millioner. Mange norske eksportører opplever imidlertid at handelsbetingelsene i Russland blir dårligere, og dette kommer statsråd Knudsen til å ta opp med visestatsminister Lobov.

Nærings- og handelsministeren vil også understreke at Norge satser langsiktig på næringssamarbeidet med Russland, spesielt i Nordvest-Russland. Hun vil også ta opp de store mulighetene for samarbeid innen petroleumssektoren.

I tilknytning til møtet vil Norge og Russland undertegne et Memorandum of Understanding om garantier for eksportkreditter.

Kommisjonsmøtet finner sted på hotell President. Det åpner kl 1000 og avsluttes kl 1800 med en felles norsk/russisk pressekonferanse.

Statsråden skal også møte Russlands første visestatsminister og utenrikshandelsminister Oleg Davydov 27. februar kl 1530 og kommunikasjonsminister Bulgak 28. februar kl 1000.

Et viktig tema i samtalen med utenrikshandelsministeren vil være Russlands søknad om medlemskap i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Norsk næringsliv ser det som svært viktig at Russland får et handelsregime som er i samsvar med regelverket i WTO.

I møtet med kommunikasjonsministeren vil statsråd Knudsen presentere de norske teleselskapene NERA og Telenor og Norges kompetanse på dette området. Statsråden åpner deretter NERAs lokaler i Moskva. Det skjer i Tverskaja/Jamskaja ulitsa, dom 23, kl 1645.

Statsråden og den øvrige delegasjonen bor under oppholdet i Moskva på Hotel Metropol, Teatralny Proyezd 1/4, tlf: + 7 095 9276000. Pressekontakt er informasjonssjef Øystein Singsaas.

Statsråden reiser tilbake til Oslo fredag ettermiddag.

Lagt inn 24 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen