Historisk arkiv

Norsk Internasjonalt Skipsregister - 10 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

30. juni 1997

Norsk Internasjonalt Skipsregister - 10 år

Den 1. juli 1997 er det 10 år siden Norsk Internasjonalt Skipsregister - NIS - åpnet sine dører hos Byskriveren i Bergen.

Etableringen av NIS var i sin tid et kontroversielt tiltak. I løpet av 80-årene hadde den norske handelsflåten blitt kraftig redusert, og mange sjøfolk var satt på land. Hensikten med å etablere registeret var bl.a. å:

  • opprettholde norske skip under norsk flagg,
  • oppnå bedre konkurransevilkår for norske skip i utenriksfart,
  • stoppe nedgangen av norske sjøfolk på norske skip og
  • opprettholde det norske maritime miljø.

I ettertid kan man slå fast at regjeringens og Stortingets intensjoner med etableringen av registeret i 1987 har slått til. Den norske handelsflåten har siden etableringen av NIS hatt en sterk vekst, og nedgangen i antall norske sjøfolk har stoppet opp og er erstattet med en vekst i antall arbeidsplasser til sjøs.

I 1992 ble de 27 lokale skipsregistrene utskilt fra domstolene og sammen med NIS sentralisert i et eget forvaltningsorgan i Bergen under benevnelsen Skipsregistrene. Etaten er underlagt Nærings- og handelsdepartementet.

NIS har sammen med refusjonsordningen for å sikre sysselsetting av sjøfolk samt nye rammevilkår for næringen lagt forholdene til rette for ytterligere vekst innen norsk skipsfart.

Pr. 25. juni 1997 er det registrert 705 skip i NIS. I siste del av 1996 og i 1997 har det vært en vekst i NIS-flåten. Bare i 1997 er det registrert over 50 nye skip i registeret, og et tilsvarende tall har søkt om registrering. Av disse er 10 nybygg.

Siden 1. mai 1997 har registeret fått egen hjemmesiden på Internett: http://www.nis-nor.no.

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Leif Asbjørn Nygaard, telefon 22 24 37 60

Lagt inn 30 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen