Historisk arkiv

Regjeringen vil styrke det nasjonale eierskapet i næringslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

22.8.1997

Regjeringen vil styrke det nasjonale eierskapet i næringslivet

Opprettelsen av et nytt investeringsselskap opp mot 5 milliarder kroner, et teknologifond på 1 milliard kroner, et miljøfond på en halv milliard kroner og en såkornkapitalordning, er sentrale ledd i Regjeringens strategi for eierskap i næringslivet. Dette går fram av Stortingsmelding nr. 61 - "Om eierskap i næringslivet", som Regjeringen fremmet i dag.

Ifølge stortingsmeldingen skal Staten gjennom sitt eierskap være med på å trygge sysselsettingen og det norske velferdssamfunnet. Det statlige eierskapet vil styrke innslaget av langsiktig norsk eierskap i vårt næringsliv og gjøre eierstrukturen mer stabil. Dette vil bidra til å sikre et nasjonalt forankret og vekstkraftig næringsliv i alle deler av landet.

Regjeringen ser den nasjonale næringspolitikken i sammenheng med de utfordringene som bedriftene står overfor på det internasjonale markedet. Evnen til å konkurrere på dette markedet blir avgjørende for verdiskaping og sysselsetting også i vårt eget land. Bedriftenes evne til omstilling og nyskaping blir stadig viktigere for næringslivets konkurranseevne. En gradvis omstilling mot et mer kunnskapsbasert næringsliv er en sentral utfordring for en framtidsrettet næringspolitikk. Også samfunnet som helhet er avhengig av nyskaping i næringslivet og av at kunnskapen spres. Dette fører til at etter- og videreutdanning får stadig større betydning for vår evne til å møte de nye utfordringene, heter det i meldingen.

Regjeringen inviterer med dette norsk næringsliv til samarbeid for å styrke vår konkurranseevne og dermed til å videreutvikle bedrifter med norsk forankring, bygd på norsk kompetanse.Den mener at nasjonalt eierskap i seg selv bidrar positivt til utviklingen av norsk næringsliv, og legger vekt på at det eksisterer og utvikles flere større foretak med eiermessig forankring i Norge. Selv om de fleste bedriftene her i landet er små, er det viktig også for dem at vi har et rimelig antall større internasjonalt orienterte bedrifter som har basisfunksjoner som ledelse, forskning og utvikling i Norge. Slike sentrale funksjoner bidrar til at det utvikles et norsk kompetansemiljø på eiersiden som også kan ha betydning for andre foretak.

I en situasjon der den teknologiske utviklingen og internasjonaliseringen av kapital gjør det nødvendig å supplere eksisterende virkemidler, ser Regjeringen statlig eierskap som et viktig virkemiddel i næringspolitikken. Det bidrar til sterkere nasjonal forankring. Det er imidlertid vitig at statlig eierskap utøves profesjonelt og er basert på forretningsmessige prinsipper.

Viktige mål for denne politikken er å fremme et lønnsomt næringsliv, sikre næringslivets konkurranseevne,fremme privat sparing, bidra til nyskaping, sikre at oppkjøp og fusjoner i næringslivet bidrar positivt til sysselsetting og velferd og sikre Staten en sentral rolle i forvaltningen av samfunnets ressurser.

Regjeringen understreker at Statens rolle er å være en langsiktig profesjonell eier av næringsvirksomhet. Dens krav til avkastning bør i utgangspunktet være de samme som private investorer stiller og utbyttepolitikken bør være utformet slik at den støtter opp under resultatmålsettingen for virksomheten.

I stortingsmeldingen foreslås en rekke nye virkemidler:

  • Regjeringen går inn for å etablere et investeringsselskap der staten går sammen med private investorer om offensive investeringer i små og store virksomheter både hjemme og i utlandet. Regjeringen legger til grunn at et slikt investeringsselskap bør organiseres på en måte som innebærer avstand fra statsforvaltningen og at den statlige eierandelen ikke overstiger 49%.
  • Regjeringen vil opprette et teknologifond på 1 milliard kroner, som skal bidra til utvikling og bruk av ny teknologi og kompetanse i små og store bedrifter i alle deler av landet.
  • For å fremme produktutvikling og nye ideer ønsker regjeringen å opprette en såkalt såkornkapitalordning - der staten går sammen med private for å få utløst nyskapingsprosjekter med høyt potensiale for verdiskaping. Ordningen organiseres gjennom ett landsomfattende fond og flere regionale fond.
  • Regjeringen vil etablere et miljøfond på 500 millioner kroner for å stimulere bedrifter til å ta i bruk og videreutvikle ny, miljøvennlig teknologi.

Forvaltningen av teknologifondet og såkornkapitalordningen vil ligge under Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), mens den praktiske innretningen av miljøfondet vil presenteres i statsbudsjettet for 1998.


Stortingsmeldingen er lagt ut på internett på følgende adresse: linkdoc024005-040002#dochttp://odin.dep.no/repub/96-97/stmld/61/

Lagt inn 22 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen