Historisk arkiv

Russland reduserer handelshindere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato 26.2.1997

Russland reduserer handelshindere

Russerne skrinlegger trolig sine planer om å innføre en avgift for alle som passerer den russiske grensen. Det er en god nyhet for mange norske bedrifter som satser på det russiske markedet.

Dette ble gjort kjent på det årlige møtet i den norsk-russiske kommisjonen for økonomisk, industrielt og teknisk-vitenskapelig samarbeid i Moskva i dag. Møtet ble ledet av den russiske visestatsminister Oleg Lobov. Den norske delegasjonen på møtet ble ledet av nærings- og handelsminister Grete Knudsen.

Den norsk-russiske samhandelen utvikler seg positivt for tiden, med en økning på 10 prosent i fjor. Det er imidlertid fortsatt rom for en betydelig utvidelse av det økonomiske samkvemmet mellom de to landene, ble det slått fast på møtet i den norsk-russiske kommisjonen. Men for at det skal kunne skje, må rammevilkårene for investeringer og handelsvirksomhet forbedres.

Norsk næringsliv møter i dag en del problemer når de satser i Russland. Ett av problemene er høye tollsatser, bl.a. på fisk og på skip og skipsreparasjoner. Norsk næringsliv har også følt uro i forbindelse med den russiske loven om grensepasseringsavgifter som nasjonalforsamlingen har vedtatt. Men nå vil, i følge visestatsminister Lobov, denne loven neppe bli gjort gjeldende.

"Jeg er glad for at det nå ikke ser ut til å bli noen slik avgift i Russland. Dermed er ett av de problemene norsk næringsliv har stått overfor borte", sier nærings- og handelsminister Grete Knudsen. "Russerne uttrykte på dette møtet vilje til å redusere sine tollsatser i årene som kommer, og det er en utvikling vi imøteser med glede", sier hun.

På møtet i den norsk-russiske kommisjonen ble det videre undertegnet et memorandum om statlig motgaranti fra russiske myndigheter i forbindelse med norske investeringer i Russland.

"Vi håper dette vil føre til at garantiordningene for eksportkreditt fungerer bedre da det i praksis vil bety at flere kontrakter blir inngått", sier nærings- og handelsministeren.

Lagt inn 26 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen