Historisk arkiv

Staten og private investorer går sammen om å etablere såkornkapitalfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

10.10.1997

Staten og private investorer går sammen om å etablere såkornkapitalfond

Staten og private investorer går sammen om å etablere 5 såkornkapitalfond med en samlet kapitalbase på 400 mill. kroner. Formålet med den nye ordningen er å tilføre prosjekter i en tidlig fase en kombinasjon av tålmodig egenkapital og relevant kompetanse.

- Mange har pekt på at tilgangen av kompetent eierkapital til såkornprosjekter ikke er tilstrekkelig i Norge i dag. Etter at Stortinget ga sin tilslutning til Regjeringens forslag om å etablere en såkornordning har departementet derfor i en tid arbeidet med en såkornkapitalordning for å avhjelpe dette, sier nærings- og handelsminister Grete Knudsen.

Det har vært ført drøftinger mellom myndighetene og private aktører om utformingen av ordningen. Disse drøftingene har nå resultert i avtaler om opprettelse av et landsdekkende fond og et fond som vil dekke Sørlandet. Arbeidet med å inngå tilsvarende avtaler knyttet til Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge, er godt i gang; sier Grete Knudsen.

Avtalene baseres på at staten yter såkornfondene ansvarlige lån på til sammen 200 mill. kroner. Statens lån fordeles med 160 mill. kroner til det landsdekkende fondet og 10 mill. kroner til hvert av de regionale fondene. De private skal skyte inn minst like mye kapital i form av aksjekapital og ansvarlig lån.

Såkornfondene skal være privat eid. SND, som forvalter ordningen på vegne av staten, skal være representert i styrene, men de private skal ha flertall. Innhenting av den private kapitalen vil bli gjort ved åpne emisjoner, hvor det tilrettelegges for bred deltakelse fra ulike investormiljøer. Det er også bevilget et tapsfond på 50 mill. kroner under ordningen.

Såkornfondene skal gå inn i risikoprosjekter med et stort potensiale for verdiskaping. Prosjektene skal være i en tidlig fase hvor det ordinært er vanskelig å oppnå finansiering i egenkapitalmarkedet. Målet er å tilføre disse prosjektene en kombinasjon av tålmodig kapital og relevant kompetanse.

For å sikre et bredt tilfang av prosjekter, vil det bli etablert regionale "såkornutvalg" med representanter fra SND, private kompetente personer/investorer fra regionen, andre lokale nyskapingsmiljøer og forskningsparkene/universitetene. Utvalgene skal ha til oppgave å identifisere og kvalifisere aktuelle prosjekter og selskaper.

Lagt inn 10 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen