Historisk arkiv

Utvidet virksomhet ved Andøya skytefelt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

8.4.97

Utvidet virksomhet ved Andøya skytefelt

Regjeringen har godkjent at Andøya Rakettskytefelt får utvide sin aktivitet til å omfatte militære oppskytinger, også for utenlandske kunder. Prosjektet vil skape nye arbeidsplasser på Andøya, og dessuten videreutvikle Andøya som et senter for høyteknologi og romfart.

Tidligere har Luftforsvarets forsyningskommando skutt Penguin MK 3- raketter fra Andfjorden testbane. Andøya Rakettskytefelt ønsker nå å føre dette videre og utvide sin virksomhet fra kun sivile oppskytinger til også å omfatte uttesting av militære sjømålsraketter. Av hensyn til internasjonale samarbeidsprosjekter ved stasjonen må militær aktivitet skilles ut i et eget datterselskap. Norsk Romsenter har søkt om myndighetenes godkjennelse til å opprette selskapet "Nordic Sea Test Range A/S", som et datterselskap ett hundre prosent eid av Andøya Rakettskytefelt. Staten vil ikke ha et direkte ansvar for selskapet i og med at Norsk Romsenter, som eier skytefeltet, er en privat stiftelse.

En viktig forskjell mellom uttesting av militære sjømålsraketter og vitenskapelige raketter, er rakettenes høyde og rekkevidde. Mens forskningsrakettene beveger seg i internasjonalt luftrom, vil de militære rakettene begrense seg til et lokalt testområde på omlag 1850 kvadratkilometer. De militære rakettene regnes også for å være teknisk sikrere.

Dette prosjektet ventes altså å gi flere arbeidsplasser på Andøya, på en tid da Forsvarets reduserer sin bemanning der. Det vil utnytte ledig kapasitet ved Andøya flystasjon og det har muligheter i seg til å bli et internasjonalt konkurransedyktig skytefelt.

Opprettelsen av det nye selskapet skal gjennomføres uavhengig av offentlige budsjetter. Men salg av tjenester fra selskapet til utenlandske kunder omfattes av regelverket for eksportkontroll og krever godkjennelse fra Utenriksdepartementet.

Selskapets første kunde er det svenske selskapet SAAB Dynamics. Andøya rakettskytefelt har inngått en intensjonsavtale om to utskytinger for å teste Robot 15 - raketten. Det norske sjøforsvaret er også en mulig kunde for "Nordic Sea Test Range."

For nærmere opplysninger, kontakt politisk rådgiver Frode Alfheim, tlf. 22 24 01 08.

Lagt inn 8 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen