Historisk arkiv

Barentshavprosjektet - innbydelse til å søke om utvinningstillatelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Nærings- og energidepartementet

Pressemelding

25.10.1996

Barentshavprosjektet - innbydelse til å søke om utvinningstillatelser

- Det er fortsatt grunn til å forvente atbetydelige mengder uoppdagede olje- og gassressurser finnesi Barentshavet. Utfordringen fremover vil være å påvise disse ressursene slik at letingen også i dette området kan sikre videre aktivitet, gi fremtidige inntekter og bidra til sysselsetting i nord, sier statssekretær Odd Erik Hansgaard i Nærings- og energidepartementet.

I utformingen av Barentshavprosjektet har det vært utfordrende å finne en god balanse mellom de hensyn som gjør seg gjeldende. Særlig utfordrende har det vært å finne en god balanse mellom petroleumsvirksomheten med de statsinntekter og den sysselsettingsvirkningen dette kan gi i nord, og fiskeri- og miljøinteressene.

Under Barentshavprosjektet vil om lag 45 blokker være tildelingsaktuelle. Som det vises på det vedlagte kartet vil enkelte områder avgrenses som seismikkområder. Utvinningstillatelsene vil senere bli fastlagt innenfor disse seismikkområdene.

Søknadsfrist er satt til 5. februar 1997. Tildeling av utvinningstillatelser er planlagt til mars/april 1997.

Leteaktiviteten i Barentshavet har pågått siden 1980. Selv om boringene har gitt flere funn har letingen så langt ikke påvist økonomisk lønnsomme petroleumsressurser.

Fra og med 1980 er det tildelt om lag 60 blokker i Barentshavet Sør. I størrelsesorden 50 av disse er tilbakelevert fra oljeselskapene til staten. På 1980-tallet var det høy leteaktivitet i området og det ble boret inntil 7 brønner i året. På 1990-tallet er aktiviteten redusert betydelig og det har ikke vært grunnlag for boring hvert år. For å unngå at leteaktiviteten i området skulle stoppe helt opp ble det foretatt tilpasninger i rammebetingelsene. På dette grunnlag har oljeselskapene vist fornyet interesse for Barentshavet.

Lagt inn 28 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen