Historisk arkiv

Enighet om Friggtraktaten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

24.04.97

Enighet om Friggtraktaten

- Jeg er meget tilfreds med at norske og britiske myndigheter nå er kommet til en enighet om Friggtraktaten, som åpner for ny eksport av norsk gass til Storbritannia og Irland, sier olje og energiminister Ranveig Frøiland.

Storbritannia var tidligere største mottaker av norsk gass, men uenighet om bruken av Friggrørledningen har vært til hinder for inngåelse av nye salgskontrakter.

Avtalen gjør det mulig for den norske Friggrørledningen å transportere gass til terminalen i St. Fergus fra felt både på norsk og britisk kontinentalsokkel. Rørledningen har i dag kapasitet til å transportere 6,5 mrd kubikkmeter gass pr år. Kapasiteten kan imidlertid økes til 12 mrd kubikkmeter pr år.

- Det har allerede vært kontakt mellom britiske og irske kjøpere og norske gasselgere. Dette viser at det er interesse i disse land for kjøp av norsk gass, sier Frøiland. Norske selgere har blant annet inngått en langsiktig avtale med kraftprodusenten National Power om salg av gass. Avtalen innebærer levering av 2,2 mrd pr år på platå. Leveransene kan trolig starte om få år.

De to lands myndigheter har også blitt enige om en generell rammeavtale for forbindelsesrørledninger som gjør det lettere å legge og bruke nye olje- og gassrørledninger som knytter sammen innretninger på begge sider av den norsk-britiske delelinjen.

Informasjonssjef: Anne Ekern Tlf: 22 24 61 09

Lagt inn 29 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen