Historisk arkiv

Ny petroleumslovgivning trer i kraft 1. juli

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

01.07.97

Ny petroleumslovgivning trer i kraft 1. juli

Ved kgl res 27. juni 1997 ble det bestemt at lov 29 november 1996 nr 72 om petroleumsvirksomhet trer i kraft 1. juli 1997. Samme dag ble det også fastsatt ny forskrift til lov 29 november 1996 nr 72 om petroleumsvirksomhet (petroleumsforskriften) og ny forskrift om refusjon av utgifter for tilsyn med sikkerhet, arbeidsmiljø og ressursforvaltning i petroleumsvirksom- heten. Forskriften om refusjon er en fellesforskrift for Olje- og energidepartementet og Kommunal- og arbeidsdepartementet.

Lovgivningen slik den nå fremstår bygger i betydelig grad på erfaringer fra, som myndighetene og øvrige brukere virksomheten i de senere år har høstet gjennom praktisering av det tidligere regelverk som ble gjort gjeldende fra 1985. Både industrien og andre berørte (bl.a. fiskeri- og miljøinteresser) har vært trukket med i forberedelsene av lovverket. En mer helhetlig behandling av alle faser fra leting til avslutning av produksjon og disponering av innretninger har vært en viktig målsetting i denne forbindelse. Den nye lovgivningen tar sikte på å etablere rammebetingelser for de kommersielle aktørene som fører til at bedriftsøkono- misk rasjonelle valg og løsninger også fremmer samfunnsøkonomiske interesser.

Den nye loven med forskrifter tar sikte på å tilpasse regelverket til de utfordringer norsk petroleumsvirksomhet nå går inn i. Det legges fortsatt stor vekt på rasjonelle og effektive løsninger som vil fremme en forsvarlig ressursforvaltning, samtidig som det opprettholdes et høyt sikkerhets- og miljømessig nivå i alle deler av petroleumsvirksomheten. Det er også tatt hensyn til de analyser og anbefalinger som ble fremmet gjennom NORSOK-arbeidet. Lovgivningen har i tillegg fått en bedre struktur som forventes å gi et mer oversiktlig og brukervennlig rammeverk.

Den nye petroleumsforskriften følger opp de endringer som er gjort i den nye petroleums- loven. Departementet har i størst mulig grad tilpasset forskriften til den systematikk og begrepsbruk som er valgt i petroleumsloven.

Den delen av refusjonsforskriften som omhandler refusjon av utgifter for tilsyn med ressursforvaltningen, er i sin helhet ny. Det har tidligere bare vært gitt regler for refusjon knyttet til tilsyn med sikkerhets- og arbeidsmiljøforhold.

Ved kgl res 19. juni 1997 ble det også fastsatt ny forskrift om Petroleumsregisteret. De nye reglene sørger i større grad for oversikt over de reelle eierforholdene, bl a i de ulike utvinnings- og rørledningstillatelsene.

Alle de nye forskriftene trer i kraft i dag 1. juli 1997.

Lagt inn 2 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen