Historisk arkiv

Tillatelse til regulering av Aursunden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

04.04.97

Tillatelse til regulering av Aursunden

Regjeringen har i statsråd i dag lagt frem proposisjon for Stortinget om konsesjon til Glommens og Laagens Brukseierforening for regulering av Aursunden i Glommavassdraget nord for Røros.

I 1921 ble reguleringen av Aursunden vedtatt gjennomført som statsregulering. På tross av dette har Glommens og Laagens Brukseierforening stått for etableringen av reguleringen, og for vedlikehold, drift og i det vesentlige for manøvreringen av anleggene siden etableringen.

Kraftbidraget ved reguleringen er beregnet til ca 208 GWh pr. år.

De vurderinger som er foretatt av skader og ulemper bærer preg av at Aursundmagasinet har vært regulert i lang tid, slik at virkningene av reguleringen har stabilisert seg.

- Regjeringen har lagt stor vekt på at ingen av høringsinstansene har krevd at reguleringen skal opphøre. Vi anbefaler derfor at konsesjon gis basert på samme reguleringsgrenser som tidligere, sier olje- og energiminister Ranveig Frøiland.

Blant skader og ulemper som følger av reguleringen, er det i særlig grad blitt påpekt erosjonsskader. Det er allerede gjennomført betydelige tiltak for å hindre erosjonsskader. Det foreligger imidlertid fremdeles behov for å sikre utsatte områder.

Regjeringen har foreslått vilkår om gjennomføring av en omfattende erosjonssikringsplan. I tillegg til konsesjonsavgifter til magasinkommunene, foreslår Regjeringen et næringsfond på totalt 16 mill. kroner. Omlag 90 prosent av næringsfondet vil tilfalle Røros kommune.

Med de vilkår som Regjeringen nå har foreslått, kan Aursunden fortsatt gi et vesentlig bidrag til det norske kraftproduksjonssystemet, samtidig som berørte interesser er vel tilgodesett.

Lagt inn 14 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen