Historisk arkiv

Andres trygghet - vår sikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Pressemelding

Andres trygghet - vår sikkerhet

Økt bistand, sterkere satsing på samarbeid i nærområdene - og aktiv innsats for reform av det globale samarbeidet i FN.

Dette er viktige signaler om norsk utenrikspolitikk for perioden 1998-2001. Regjeringen understreker i Langtidsprogrammet at Norge bare kan trygge sin egen velferd og sikkerhet ved aktivt samarbeid med andre land.

Norsk bistand opp til 1 prosent av BNI

I takt med mulighetene til å anvende midlene på en effektiv måte skal den norske bistanden gradvis trappes opp til 1 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI). Den økte bistandsinnsatsen skal konsentreres om å forebygge krigshandlinger og bekjempe forhold som skader miljøet og skaper fattigdom, sult og nød.

Styrket samarbeid med nærområdene i nord og øst

Sammen med andre land bidrar Norge til økonomisk utvikling, miljøvern og bygging av demokrati i Russland, Baltikum og andre land i Sentral- og Øst-Europa. Dette er samtidig en innsats for et tryggere og mer stabilt Europa - og slik av betydelig egeninteresse for Norge.

Regjeringen varsler i Langtidsprogrammet styrket innsats gjenom Handlingsprogrammet for Øst-Europa som særlig er innrettet mot Nordvest- Russland og Baltikum. Det vil også bli lagt vekt på arbeidet for økt internasjonal innsats i forhold til problemene med atomforurensing i Nordområdene.

Politisk samarbeid i et nytt Europa

Regjeringen støtter en utvidelse av NATO, styrket samarbeid med partnerlandene utenfor alliansen - og nye måter for å inkludere Russland i det nye europeiske samarbeidet for sikkerhet og fred.

Norge har sagt seg villig til å påta seg formannskapet i Organisasjonen for Samarbeid og Sikkerhet i Europa (OSSE) i 1999.

Norge sikrer egne interesser for handel og økonomi gjennom EØS-avtalen. Regjeringen vil også på andre områder videreføre en aktiv tilknytning til det politiske samarbeidet i Europa.

FN-reformer er påkrevd

De Forente Nasjoner er det viktigste instrument for globalt samarbeid. Regjeringen holder fast ved at FN fortsatt skal være en hjørnestein i norsk utenrikspolitikk.

Norge søker plass i FN's Sikkerhetsråd for perioden 2001-2002.

Regjeringen vil arbeide for at det på bredt internasjonalt grunnlag søkes etablert nye inntektskilder for styrking av FN's økonomi. Norge legger vekt på behovet for reformer slik at FN kan reagere raskere når krise og krig truer.


Hva mener DU om Regjeringens Langtidsprogram?

Regjeringen ønsker tilbakemeldinger og meninger om Langtidsprogrammet. Planleggings- og samordningsminister Bendik Rugaas hilser dine spørsmål og kommentarer velkommen via e-post til denne adressen:

postmottak@psd.dep.telemax.no.

Lagt inn 7 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen