Historisk arkiv

Eldre og helse først

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Pressemelding

Regjeringens langtidsprogram:

Eldre og helse først

Forbedringer i eldreomsorgen og helsevesenet vil være de store løftene de neste fire årene, framhever Regjeringen i Langtidsprogrammet 1998-2001. Det varsles også full barnehagedekning, enetterutdanningsreform i forbindelse med inntektsoppgjørene og etterhvert et løft i kulturpolitikken. En balansert vekst som tar opp i seg hensynet til miljø og økologi og sikrer full sysselsetting, er målene for den økonomiske politikken

Eldre som trenger pleie skal tilbys varierte botilbud. På sykehjemmene skal det være enerom for alle som ønsker det. Et godt fungerende helsevesen med pasienten i sentrum er også høyt prioritert. Det skal bli reduserte ventetider for sykehusbehandling. Alle skal få mulighet til å ha en fast lege i sin kommune.

Solidaritetsalternativet videreføres

  • Solidaritetsalternativet med lav lønns- og kostnadsvekst er en av forutsetningene Regjeringen bygger på i Langtidsprogrammet, sier planleggingsminister Bendik Rugaas.
  • Dette er en forutsetning for full sysselsetting, som igjen er nødvendig for å sikre velferdsordningene. Det er en linje i vårt arbeid for høy yrkesdeltakelse; full barnehage- dekning, fleksible arbeidstidsordninger og tiltak som stimulerer eldre arbeidstakere til å fortsette i arbeidslivet, sier Rugaas.

Utdanning, kompetanse og effektivisering

Med sine store oljeinntekter har Norge en enestående sjanse til å skape varig velferd for sine innbyggere. Regjeringen vil gi velferden solide bein å stå på i form av utdanning og kompetanse. Men for å hindre at de gode tidene undergraves av kostnadspress, skal det stilles strenge krav til prioriteringer og effektivisering av offentlig sektor. Regjeringen vil derfor ikke øke de offentlige utgiftene mer enn det som kan bæres på lang sikt. Det gjelder ikke minst når olje- og gassinntektene begynner å gå ned, og når aldringen i befolkningen gjør helse- og sosialutgiftene større og arbeidsstyrken relativt sett mindre.

Klimaavtale - krevende, men nødvendig

Regjeringen vil arbeide for en bindende, internasjonal klimaavtale. Oppfølgingen av en slik avtale vil kreve omstillinger, men er helt nødvendig for å berge miljøet for kommende generasjoner. I energipolitikken skal det satses på energisparing, vannkraft, bioenergi og andre fornybare energikilder.

Skrittvise reformer

Langtidsprogrammet trekker opp hovedlinjene for politikken i neste stortingsperiode, men har samtidig et perspektiv fram til 2005. Regjeringen varsler skrittvise reformer basert på den økonomiske veksten i fastlandsøkonomien. Skatter og avgifter skal i større grad rettes mot miljøskadelig virksomhet og mindre mot arbeidskraft. Det er et mål å opprettholde hovedtrekkene i bosettingsmønsteret og å utvikle og styrke et omstillings- og konkurranse- dyktig næringsliv i alle deler av landet. Det skal bl.a. skje ved å ta i bruk ny informasjons- teknologi, bygge opp sterke kompetansemiljøer og forbedre transport og kommunikasjoner.


Hva mener DU om Regjeringens Langtidsprogram?

Regjeringen ønsker tilbakemeldinger og meninger om Langtidsprogrammet. Planleggings- og samordningsminister Bendik Rugaas hilser dine spørsmål og kommentarer velkommen via e-post til denne adressen:

postmottak@psd.dep.telemax.no.

Lagt inn 7 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen