Historisk arkiv

Enestående sjanse til å skape varig framgang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Pressemelding

Enestående sjanse til å skape varig framgang

* I 2001 forventes statens oljeinntekter å nå en topp med 125 milliarder kroner. Dette vil utgjøre 10 prosent av det anslåtte brutto nasjonalprodukt. Norge vil ha spart opp 400 - 450 milliarder kroner i petroleumsfondet. Regjeringen slår fast at vi står overfor en enestående sjanse til å skape varig framgang for landet.

  • Men selv om inntektene er gode, er også våre offentlige utgifter store. For eksempel går det allerede i år ut vel en milliard fra folketrygden annenhver virkedag til trygder og sykepenger.
  • Norge vil bruke anslagsvis 100-150 milliarder fra oljeinntektene i årene 1988 til 2001. Ytterligere bruk av oljepenger vil kunne føre til pressproblemer og tilbakevendende kostnadsvekst. Vi må ha arbeidskraft til å gjøre jobben. Hvis ikke vil priser, lønninger og kostnader drives i været, og vi får dyrere men ikke bedre velferd Det advares sterkt mot å øke utgiftene til offentlige tjenester til et nivå som landet ikke kan bære når oljeinntektene synker og utgiftene til pensjoner og eldreomsorg øker.
  • Regjeringen legger stor vekt på at framtidens generasjoner skal overta en nasjonalformue som er minst like stor som vår generasjon disponerer. Uttapping og bruk av oljeformuen må motsvares av at det bygges opp andre varige verdier.

Sysselsettingen

  • Balansert og langvarig oppgang gir en bedre utvikling i sysselsettingen og lavere ledighet over tid enn en kraftig, men kortvarig vekst. God lønnsomhet i næringslivet førte til at reallønnsveksten pr årsverk fra 1995 til 1996 var den sterkeste på 20 år. Men likevel har den ikke tiltatt like mye som ved tidligere konjunkturoppganger. Lønnsveksten har foreløpig holdt seg på linje med handelspartnere. Regjeringen vil videreføre solidaritetslinjen i inntektsoppgjørene, slik at moderat lønnsvekst legger grunnlaget for fortsatt positiv utvikling i arbeidsmarkedet.
  • Konjunkturoppgangen i norsk økonomi har vart i mer enn tre år. Siden 1993 har sysselsettingen vokst med 121.000 personer. Det anslås en ytterligere økning på 90.000 arbeidsplasser fram til 2001.
  • Ledigheten er på vei nedover. Beregninger viser at veksten i sysselsettingen kan føre til at arbeidsledigheten gradvis reduseres fra et nivå på 4,4 prosent i 1996 til 3,5 prosent i 2001. Sterkere satsing på kunnskapsbygging, en aktiv arbeidsmarkedspolitikk og en lavere lønnsvekst enn det er lagt opp til i beregningene kan bidra til en enda lavere ledighet.

Offentlige utgifter

  • Moderat vekst i arbeidsstyrken og store pensjonsforpliktelser utover i neste århundre, vil gjøre det nødvendig med hard prioritering mellom offentlige tjenester. Utgiftene til alders- og uførepensjoner øker sterkt og vil utgjøre ca 8 prosent av BNP (76 mrd) i 1997, og ca 16 prosent av BNP (250 mrd) etter 2030 når "eldrebølgen" vil være på sitt høyeste.
  • Å øke innsatsen på ett område vil bety at utgiftene i det alt vesentlige må dekkes inn ved redusert innsats på andre områder, og ved økt effektivitet i offentlig sektor.

Hva mener DU om Regjeringens Langtidsprogram?

Regjeringen ønsker tilbakemeldinger og meninger om Langtidsprogrammet. Planleggings- og samordningsminister Bendik Rugaas hilser dine spørsmål og kommentarer velkommen via e-post til denne adressen:

postmottak@psd.dep.telemax.no.

Lagt inn 7 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen