Historisk arkiv

Enighet om jordbruksavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Pressemelding

Nr: 35/97
Dato: 15.05.97

Enighet om jordbruksavtale

Norges Bondelag og staten har blitt enige om en jordbruksavtale for perioden 1997/98.

- Vi har kommet til enighet om en avtale som gir en samlet inntektsvirkning på 928 millioner kroner i avtaleperioden, sier planleggings- og samordningsminister Bendik Rugaas.

500 millioner kroner av dette er varige tillegg over jordbruksavtalen. Engangstiltak og omdisponeringer utgjør 428 millioner kroner.- Dette betyr at de totale overføringene til landbruket blir vel 11,9 milliarder kroner. Avtalen vil gi bøndene mulighet for en inntektsutvikling på omlag 3 ½ prosent, sier planleggings- og samordningsministeren.

Avtalen ivaretar målsettingene i St.prp. 8 (1992-93) - Landbruk i utvikling, samtidig som den gir bøndene mulighetene til en god inntektsutvikling. Av de 500 millioner kronene av totalrammen som gir varig inntektsvirkning, vil 50 millioner kroner bli bevilget over statsbudsjettet og resten skal tas ut som økte priser på produktene. Selv om en stor del av rammeutvidelsen skal tas på pris, vil dette gi små utslag for forbrukerne. Beregninger viser at utslaget i konsumprisindeksen er forventet å bli omlag 0,1 prosent, og for matvareprisene omlag 1 prosent.

- Bruk og produksjoner i distriktene tilgodeses i avtalen, sier planleggings- og samordningsministeren. - Jordbruksproduksjonen har steget i Norge de siste årene, men vi har lykkes med å holde distriktenes andel av produksjonen stabil eller økende, sier han.

Avtalen skal legges fram for Stortinget for godkjenning.

For ytterligere informasjon, se også landbruksminister Dag Terje Andersens redegjørelse.

Kontaktperson: Departementsråd Per Harald Grue, Landbruksdepartementet, tlf. 22 24 91 08.

Lagt inn 16 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen