Historisk arkiv

Etter - og videreutdanning er neste skolereform

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Pressemelding

Etter - og videreutdanning er neste skolereform

Likhet forutsetter deling av kunnskap. Gjennom utdanning sikrer vi den enkeltes mulighet til å utvikle egne evner. Vi styrker kompetansen i arbeidslivet og verdiskapingen i samfunnet, sier Regjeringen i Langtidsprogrammet.

Utdanningsreformer

Skolestart for 6-åringer, 10-årig grunnskole og en ny læreplan for hele grunnskolen (Reform 97) samt rett til videregående opplæring for alle (Reform 94) er avgjørende skritt på veien mot det utdanningssamfunnet vi ønsker å skape. Å videreføre og utvikle disse reformene videre, er viktige oppgaver også i denne langtidsprogram- perioden. En bevisst satsing på utdanning har ført til at Norge i dag har et av de høyeste utanningsnivåene i verden, og at en stadig større del av ungdommen tar høyere utdannelse. Geografiske og kjønnsmessige forskjeller mellom de som skaffer seg utdanning er blitt mindre.

I årene som kommer vil livslang læring stå stadig mer sentralt. Den teknologiske utviklingen vil gå raskt, og konkurransen i næringslivet blir stadig hardere.

Regjeringen vil sammen med partene i arbeidslivet forbedre voksnes mulighet til etter- og videreutdanning. Alle arbeidstakere skal ha slike muligheter. Målet er økt verdiskaping og en arbeidsstyrke som er i stand til å møte kommende års omstillingskrav. Vi trenger en reform som gir arbeidstakerne mulighet til å fornye seg i eget yrke eller gå opp helt nye løp.

Kulturløft

Regjeringen vil satse på en vitalisering av kultursektoren i neste fireårsperiode og fram mot jubileumsåret 2005. Lokale signalprosjekter rundt om i landet vil bli valgt ut for å styrke kulturengasjement, livslang læring og fysisk aktivitet. Satsingen skal ta utgangspunkt i potensialet som finnes i det lokale kulturlivet. Fram mot 2005 vil det også bli gitt rom for opprusting av nasjonale kulturinstitusjoner, og Regjeringen vil påta seg det kulturpolitiske løftet som bygging av en ny opera innebærer. Informasjonssystemer i kultur- og kunnskapssektoren skal samordnes og videreutvikles i "Kulturnett Norge". Her vil bibliotek, arkiv, museer og utdannings- og forskningsinstitusjoner bli knyttet sammen. Tiltakene i kultursektoren skal preges av Regjeringens fire særskilte satsingsområder i perioden som vil være: Barn og unge. Det flerkulturelle Norge. Formidling av kunnskap, informasjon og kultur. Møtesteder.

Frivillige organisasjoner

De frivillige organisasjonene er med å utvikle demokrati og fellesskap. Disse har en sentral plass i videreutviklingen av velferdssamfunnet. Regjeringen vil utrede og endre skatte- og avgiftsreglene for allmennyttige organisasjoner for å skape bedre økonomiske vilkår for virksomheten. Deler av overskuddet fra Pengelotteriets FLAX skal de neste årene tilfalle de frivillige organisasjonene.


Hva mener DU om Regjeringens Langtidsprogram?

Regjeringen ønsker tilbakemeldinger og meninger om Langtidsprogrammet. Planleggings- og samordningsminister Bendik Rugaas hilser dine spørsmål og kommentarer velkommen via e-post til denne adressen:

postmottak@psd.dep.telemax.no.

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen