Historisk arkiv

Mye kan spares på statlige reiser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 33/97
06.05.97

Mye kan spares på statlige reiser

Staten betalte i 1995 3,3 milliarder kroner i reiseutgifter for sine ansatte, viser en beregning Statskonsult har gjort for Planleggings- og samordningsdepartementet (PSD). Rabattmulighetene som dette store reiseomfanget burde gi grunnlag for, er ikke godt nok utnyttet, hevder Statskonsult. Rapporten antyder totale innsparingsmuligheter på 220 millioner kroner i reisekostnader, og enda mer i internt ressursforbruk i forbindelse med reisevirksomheten.

40 prosent av Statens reisekostnader går til flybilletter, viser kartleggingen. Hotell- og diettutgifter står for 30 prosent og kursutgifter for 20 prosent av kostnadene, mens 10 prosent av totalbeløpet går til å dekke andre reiseutgifter. Den gjennomsnittlige reise- og overnattingsutgiften er vurdert til 30 000 kroner per ansatt i året eller 6000 kroner per reise.

Det foretas omlag 550 000 reiser årlig i statsforvaltningen, eller gjennomsnittlig fem reiser i året per ansatt. Reise- og overnattingsutgiftene utgjør ca 15 prosent av de samlede kjøp av varer og tjenester til driften i de ordinære forvaltningsorganene, eller 6 prosent av de totale driftsutgiftene.

Rene hotellutgifter utgjør 650-700 millioner kroner. Omlag to tredeler av dette beløpet brukes innenlands. Mens enkelte virksomheter har oppnådd hotellrabatter på opptil 30 prosent, ligger gjennomsnittsrabatten på 10-15 prosent av veiledende pris. Rapporten antyder innsparingsmuligheter på ytterligere 10-15 prosent eller ca. 100 millioner kroner. For å oppnå slike rabatter blir statlige virksomheter bl.a. anbefalt å gå sammen om såkalte samkjøpsavtaler.

For flyreiser antydes det innsparingsmuligheter på 10 prosent, eller 120 millioner kroner. Det forutsetter at de rabattene som fins blir utnyttet bedre enn i dag, og forutsetter ingen direkte avtale med flyselskapene. Flybonusavtalen med et utvalg flyselskaper er holdt utenfor prosjektet.

På sikt kan hele 275 millioner kroner spares inn på interne administrative kostnader i forbindelse med reisevirksomheten, hevdes det i rapporten. Det gjelder kostnader forbundet med planlegging, godkjenningsrutiner og bestilling, forskudds- og regningsoppgjør, fakturabehandling og etterkontroller. Disse kostnadene er kalkulert til omlag 550 millioner kroner, eller 17 prosent av de samlede reise- og overnattingsutgiftene. Det foreslås en rekke forenklings- og effektiviseringstiltak som til sammen vil kunne halvere de interne administrative kostnadene.

Rapporten konkluderer med et forslag om å opprette et Statens reiseutvalg. Dette skal konkretisere og gjennomføre tiltak og avtaler som kan bidra til å sette innsparingsmulighetene ut i livet.

Planleggings- og samordningsminister Bendik Rugaas sier i en kommentar at departementet ønsker å utnytte potensialet for besparelser, og vil følge opp forslagene i rapporten.

Lagt inn 7 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen