Historisk arkiv

Ny maktutredning med vekt på demokratiets vilkår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 70/97
Dato 13.10.97

Ny maktutredning med vekt på demokratiets vilkår

En ny maktutredning skal igangsettes i 1998. Regjeringen ønsker at utredningen skal rette søkelys på hvordan det enkelte menneske har mulighet til å påvirke sine livsvilkår. Et annet hovedtema blir å studere hvordan det norske samfunnet påvirkes av sterke internasjonale og teknologiske drivkrefter.

Vilkårene for det norske folkestyret og hvordan disse er endret skal være utredningens bærende idé. Regjeringen ønsker ikke en rekke enkeltstudier, men en samlet framstilling med folkestyretemaet som fellesnevner. Tittelen på den nye utredningen skal derfor være "Makt og demokrati".

Utredningen skal fokusere på hvordan det representative demokratiet blir utfordret og påvirket. Blant de utfordringer og drivkrefter som skal studeres nærmere er økt internasjonalisering, teknologi, den offentlige meningsdannelsen, miljøutfordringer, det flerkulturelle samfunn, kompetanse- og kunnskapssamfunnet og virkningene av desentralisering, deregulering og privatisering.

- I utredningen bør det også tas hensyn til hvordan kulturelle, sosiale og økonomiske skillelinjer, alder og kjønn kan ha betydning for den enkeltes muligheter for deltaking og innflytelse i samfunnet, sier planleggings- og samordningsminister Bendik Rugaas.

I forbindelse med trontaledebatten i fjor vedtok Stortinget enstemmig at det skal settes i gang en maktutredning. Mandat og retningslinjer skal fastsettes av Stortinget. Til å gjennomføre utredningen foreslår Planleggings- og samordningsdepartementet at Regjeringen etter drøftinger med Norges forskningsråd oppnevner en uavhengig og tverrfaglig forskergruppe på tre til fem personer. I tillegg foreslås det at Regjeringen oppnevner et rådgivende utval som skal gi råd og veiledning til forskergruppa. Utvalget skal sammensettes av personer med erfaringsbakgrunn fra partier, organisasjoner, arbeids- og næringsliv, forskning, presse m.v.

Det understrekes i forslaget at det må legges stor vekt på å formidle forskningsresultatene til allmenheten, både underveis og etter at utredningen foreligger.

Den totale kostnadsrammen er beregnet til 49 mill. kroner, hvorav 5 mill. budsjetteres som utgifter i 1998.

Kontakt for nærmere opplysninger: Ekspedisjonssjef Ole Willy Sandbekk, Plan- og samordningsavd., tlf. 2224 4810.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen