Historisk arkiv

Nye tiltak mot år 2000 - problemet i forvaltningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Pressemelding

Nr: 25/97
20.03.97

Nye tiltak mot år 2000 - problemet i forvaltningen

Planleggings- og samordningsdepartementet har bedt Statskonsult om å etablere en informasjonstjeneste på Internett for å spre informasjon og erfaringer knyttet til dataproblemene rundt år 2000. Samtidig skal det etableres et «År 2000 forum» for statlige etater og direktorater.

- Disse tiltakene skal bidra til en generell heving av kunnskapen om problemet, sier planleggings- og samordningsminister Bendik Rugaas. - Det er også et mål å bidra til utveksling av erfaringer mellom datamiljøene i forvaltningen, sier han.

Mange IT-systemer angir årstall kun med to sifre, idet forstavelsen «19» stort sett har vært underforstått. Ved overgangen til år 2000 vil denne tiden være forbi. Dersom ingenting gjøres, kan datamaskinene rent teknisk befinne seg i år 00, noe som igjen kan føre til kaos både i privat og offentlig sektor.

Høsten 1996 foretok Planleggings- og samordningsdepartementet i samarbeid med Statskonsult, en kartlegging av hvordan år 2000-problemet håndteres i forvaltningen. Kartleggingen tyder på at årtusenskiftet vil foregå i kontrollerte former i statsforvaltningen. Samtlige spurte statlige instanser svarte at de hadde få eller ingen problemer i tilknytning til håndteringen av problemstillingen.

De store etatene svarte at de hadde planer, prosjekter og tiltak i gang med sikte på å gjennomføre nødvendige endringer. Det er likevel behov for sentraliserte tiltak og ytterligere oppfølging, siden mange ikke har utført inngående analyser av hva år 2000-problemet innebærer av mulige konsekvenser. Departementet vil følge utviklingen nøye og planlegger en ny kartlegging av situasjonen ved årsskiftet 1997/1998.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Ottar Ostnes, tlf. 22 24 46 45

Underdirektør Jostein Håøy , tlf. 22 24 46 46

Lagt inn 21 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen