Historisk arkiv

Rugaas vil bruke IT-teknologi til å skape flere arbeidsplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Pressemelding

Nr.5/97
27.01.97

Rugaas vil bruke IT-teknologi til å skape flere arbeidsplasser

Regjeringen mener at bruk av informasjonsteknologi gjør det mulig å skape flere arbeidsplasser. Planleggingsminister Bendik Rugaas sa i sin IT-politiske redegjørelse i Stortinget tirsdag at den nye teknologien skal utnyttes til å skape flere interessante jobber, samtidig som det ikke blir skapt nye sosiale skillelinjer. Regjeringen vil fortsatt foreslå store offentlige investeringer i datateknologi og opplæring og vil styrke forskning og utviklingpå IT-området.

Rugaas varslet en nasjonal handlingsplan for etter- og videreutdanning, der voksnes bruk av informasjonsteknologi vil være et sentralt element. Bibliotekene skal rustes opp som ett av flere tiltak for å unngå sosiale forskjeller i tilgangen til kunnskap og informasjon.

Regjeringen vil arbeide for at elektronisk kommunikasjon og bruk av infrastruktur for samhandling blir like akseptert og juridisk holdbart som kommunikasjon og dokumentasjon på papir. Gjennom en bred høring vil en kartlegge rettsregler som kan endres for å bedre rammevilkårene for elektronisk kommunikasjon.

Planleggingsministeren var også opptatt av tiltak for å bedre sikkerheten og personvernet ved innføring og bruk av ny teknologi. Han understreket at norsk lovgiving også omfatter regulering av innholdet på databaser og Internett. Han varslet at Regjeringen vil foreslå å endre straffeloven slik at samme norm vil gjelde alle medier med levende bilder. Hensynet til ytringsfriheten gjør det uakseptabelt å stenge grensene for informasjon fra andre land, selv om den måtte være ulovlig etter norsk lov. Regjeringen vil derfor arbeide aktivt for å få til bindende internasjonal regulering på dette området, sa Rugaas.

Programvare på norsk

Rugaas tok til orde for samarbeid for å gjøre norsk språk og norskspråklig programvare tilgjengelig i digitale medier og kommunikasjonssystemer. Han mente dette vil være et viktig grunnlag for å kunne nytte informasjonsteknologien som hjelpemiddel for alle grupper i samfunnet. Det er alt satt i gang arbeid med et "Kulturnett Norge", som på en enkel måte skal gi oversikt over og tilgang til kulturtilbud og tjenester. Nasjonalbiblioteket vil være sentralt når det gjelder å samordne dette arbeidet.

Rugaas så optimistisk på den innvirkning den nye teknologien vil få på sysselsettingen. Veksten den teknologiske utviklingen har ført med seg mer enn oppveier bortfallet av arbeidsplasser, og Rugaas hevdet at jobbene også blir gjennomgående bedre og mer interessante. IT bidrar til å styrke innovasjons- og konkurranseevnen i alle næringer, og særlig småbedriftene kan høste store gevinster ved å knytte seg til ulike typer IT-nettverk for innkjøp, produksjon, salg og markedsføring.

Tele-, data og kringkasting har smeltet sammen i en ny stor utvidet IT-næring, som allerede står for 8 prosent av vårt brutto nasjonalprodukt. På lengre sikt ventes den å utgjøre en større andel av økonomien enn oljesektoren. Digitaliseringen fører til en overflod av kapasitet og kanaler, samtidig som skillet mellom kringkastings- og teleteknologi viskes ut. For å se disse i sammenheng er det nødvendig med en ny gjennomgang av både tele- og kringkastingslovgivingen, sa planleggingsministeren.

IT-prosjekter utgjør allerede mer enn halvparten av beviligningene til offentlige forsknings- og utviklingskontrakter, og skal styrkes ytterligere. Det skal fokuseres på områder hvor Norge har særlige forutsetninger for å lykkes. Forskningen skal rettes både mot IT i næringslivet og samfunnet generelt, og mot IT-industrien. Også samfunnsmessige og kulturelle sider ved bruk av IT skal omfattes av forskningen.

I arbeidslivet gir den nye teknologien ny fleksibilitet, med både større valgmuligheter og større usikkerhet for arbeidstakerne. Dette gjør det nødvendig med en ny vurdering av arbeidsrettslige forhold og avtalene mellom partene i arbeidslivet, sa Rugaas. Han tok til orde for å utnytte mulighetene IT gir til desentraliserte arbeidsplasser ved å styrke tjeneste- og kulturtilbudene i distriktene.

Monopoltjenester avvikles

Pris og kvalitet på telekommunikasjoner er et viktig virkemiddel for å sikre næringslivet i distriktene like gode vilkår som i sentrale strøk. Resterende eneretter i telesektoren vil bli avviklet og erstattet av andre virkemidler. Imidlertid vil regjeringens politikk om landsdekkende tilbud av grunnleggende teletjenester til lavest mulig pris stå fast, sa Rugaas.

Elektroniske informasjonstjenester kan brukes til å gi publikum bedre informasjon, innsyn og dialog med det offentlige. ODIN (Offentlig Dokumentasjon og Informasjon i Norge) er et eksempel på dette. Rugaas viste til omfattende bruk og positive tilbakemeldinger som årsak til at Regjeringen besluttet å etablere ODIN som fast tjeneste fra 1. januar i år.

Regjeringen vil fortsatt foreslå store investeringer i datateknologi og opplæring for å bedre den overordnete styringen og samordningen av IT i offentlig sektor ytterligere. Rugaas nevnte etablering av Enhetsregisteret og arbeidet med Oppgavepliktregisteret som eksempler på tiltak som kan forenkle innrapportertingen for næringslivet, noe som særlig har betydning for små og mellomstore bedrifter. Målet er at samme informasjon bare trenger leveres én gang og til ett sted, sa planleggingsministeren.

Felles forvaltningsnett

Regjeringen vil etablere et sammenhengende felles forvaltningsnett for hele offentlig sektor. Oppbygging av en IT-infrastruktur i forvaltningen som også kan ivareta kravet til sikkerhet er en prioritert oppgave i 1977, sa Rugaas.

På helsesektoren kan informasjonsteknologi sammen med bedre organisering og tilrettelegging av arbeidet frigjøre betydelig tid som helsepersonellet kan rette mot direkte pasientbehandling og pasientkontakt. Ved hjelp av telemedisin kan pasientene, ikke minst ute i distriktene, få nye muligheter som å bli undersøkt av en spesialist som befinner seg et helt annet sted i landet. Telemedisin kan bidra til helse for alle og gi oss mer helse for pengene, sa Rugaaas. Han viste til en egen handlingsplan for IT-utviklingen i helsevesenet som skal bidra til dette.

- Det er mitt mål at IT skal bli en bærebjelke i "Det norske hus", et bærende element som samtidig binder de ulike rommene sammen og lar oss kommunisere, informere og hjelper oss med å utvikle kunnskap og innsikt, sa planleggingsminister Bendik Rugaas i sin IT-politiske redegjørelse for Stortinget.

Lagt inn 30 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen