Historisk arkiv

Rugaas vil ha flere kvinnelige ledere i staten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Planleggings- og samordningsdepartementet

Pressemelding

Nr: 48/97
18.06.97

Rugaas vil ha flere kvinnelige ledere i staten

- Flere departementer og statsetater har satt seg for beskjedne mål for rekruttering av kvinnelige ledere, sier planleggings- og samordningsminister Bendik Rugaas. Tirsdag hadde Rugaas innkalt til samråd om hvordan en kan øke antallet kvinnelige ledere i staten. Der fikk han råd og synspunkter fra et tjuetalls ressurspersoner - kvinnelige ledere, forskere og representanter for statlige virksomheter som jobber målbevisst med å få flere kvinnelige ledere.

På møtet ble det bl.a. lagt fram forslag til måltall fra departementene og deres etater. I forhold til antall kvinner som er ansatt i staten, er kvinnene fortsatt underrepresentert i lederstillinger, selv om det er forholdsvis flere kvinnelige ledere i statlig enn i privat sektor.

- Tallene viser at det er store ulikheter mellom sektorene. Samtidig er det klare tegn på at staten i dag rekrutterer blant de best kvalifiserte kvinnene fra utdanningsinstitusjonene. Det skulle derfor være store muligheter for å øke antall kvinnelige ledere på alle nivåer, sier Rugaas.

Forslag til måltall fra departementene innebærer samlet sett en økning fra 22 % kvinneandel i alle lederstilling per 1 mars 1997 til 24 % i 2001. Kvinneandelen på samtlige topplederstillinger i departementene og ytre etater skal økes fra 14 til 19 %, og for samtlige øvrige lederstillinger fra 23 til 25 %, ifølge departementenes egne måltall.

På bakgrunn av at omtrent 41 % av årsverkene i statsforvaltningen utføres av kvinner, gav samrådsdeltakerne uttrykk for at måltallene som er foreslått er for lite ambisiøse. Det ble vist til at det staten gjør har en signaleffekt. De lave måltallene fra bl.a. departementer med ansvar for omstilling og internasjonalisering i det norske samfunnet, ble spesielt trukket fram. Det ble påpekt at det er uheldig at så få kvinner sitter i beslutningsstillinger i disse departementene. Tallene tyder også på at staten fremdeles har et kjønnsdelt arbeidsmarket, ble det hevdet.

Tall som ble lagt fram på samrådet etterlot liten tvil om at toppledernivået er svært mannsdominert også i staten. På hele 80- og 90-tallet har 88-90 % av topplederne i forvaltningen vært menn, trass i at det har vært arbeidet lenge med tiltak for å øke andelen kvinner i lederstillinger. Ofte er det likevel holdningene på mellomledernivå som må endres, sa Oslos politimester Ingelin Killengreen.

Statsråd Rugaas sa seg enig i at nye og mer forpliktende virkemidler må tas i bruk. Måltall for ledergruppene er ett av disse. - Jeg skal gjennomgå forslag til måltallene på nytt, og vil i nærmeste framtid legge saken fram for regjeringen med forslag om mer ambisiøse tall, sier planleggings- og samordningsministeren etter å ha lyttet til samrådsdeltakernes synspunkter.

Lagt inn 19 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen