Historisk arkiv

Åpning av dobbeltsporet Ski - Moss

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 90/96
3.12.96

Åpning av dobbeltsporet Ski - Moss

- Vi er mange som ønsker oss en mer effektiv og miljøvennlig trafikk. Men for å få til dette, må det bli mindre smart å kjøre bil, særlig i byområdene. Og jernbanen og annen kollektivtrafikk må bli bedre i stand til å konkurrere med bilen når det gjelder reisetid, punktlighet, service og miljø.

Derfor er satsing på utbygging av jernbanen rundt og mellom de store byene en av de viktigste samferdselsoppgavene i tida framover.

Som jernbanevenner kan vi nå registrere en gledelig utvikling:

I Østlandsområdet reiser flere og flere med tog, særlig når rutetilbudet blir bedre. Dette må vi vel trygt kunne kalle et klart signal til politikere, til planleggere og til dem som står for utbygging og drift av jernbanen!

Vi kan i dag markere åpningen av den første høyhastighetsstrekningen på det norske jernbanenettet. Og dermed har vi for alvor tatt steget inn i ei framtid der et moderne jernbanetilbud kan være en langt sterkere konkurrent til privatbilen. Fortsatt utbygging av Østfold- og Vestfoldbanen, bygging av den nye Gardermobanen og innføring av krengetog - er nå blant de prosjektene som angir kursen framover.

Utbyggingen av strekningen Ski - Moss er ikke bare et rent jernbaneanlegg. Deler av anleggsarbeidet har skjedd i tett kompaniskap med Statens vegvesen, som et fellesprosjekt. Og erfaringene fra dette og lignende fellesprosjekter er lovende. Med en enda bedre "samkjøring" mellom veg og bane, skal vi i tida framover oppnå både mer miljøvennlige løsninger og en mer effektiv bruk av ressursene.

Det er NSB som har planlagt, prosjektert og bygget dobbeltsporstrekningen. Men det er nyskapningen, det vel to dager gamle forvaltningsorganet Jernbaneverket, som overtar den ferdige strekningen. Trafikken på skinnene skal drives av det nye statlige særlovselskapet NSB BA. Jeg skal ikke gå nærmere inn på den omorganiseringen som har skjedd i NSB, men jeg vil benytte anledningen til å slå fast følgende:

NSB har nå fått frihet og rammevilkår som gjør at virksomheten lettere kan tilpasse seg konkurransen og utviklingen innenfor transportsektoren. Dette samtidig som vi er sikret en samfunnsmessig styring av virksomheten. Muligheten for å styrke jernbanen burde derfor ligge godt til rette.

Like sikkert er det at utfordringene er store for Jernbaneverket og NSB BA, og framtida er ikke bare rosenrød. Men den viktigste forutsetningene for å greie jobben er i alle fall trygt på plass: For de ansatte - den aller viktigste ressursen i disse virksomhetene - står bak og deltar aktivt i arbeidet med den omdanningen som nå er gjennomført.

Til alle som gjennom godt lagarbeid har deltatt i planlegging og byggearbeid vil jeg si: Takk for velgjort arbeid - og lykke til med fortsatt samarbeid og innsats for å styrke kollektivtransporten og bedre miljøforholdene!

Jeg har dermed gleden av å erklære dobbeltsporstrekningen Ski - Moss for åpnet.

Lagt inn 3 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen