Historisk arkiv

Lokal "piggdekkavgift" i de fire største byområdene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 91/96
12.12.96

Arbeidsgruppe foreslår:

Lokal "piggdekkavgift" i de fire største byområdene

  • I de fire byområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger bør det bli adgang til å innføre en lokal avgift for biler som kjører med piggdekk. Biler som kjører med piggdekk i disse områdene skal ha en kvittering, eventuelt en oblat, for å vise at den lokale "piggdekkavgiften" er betalt.
  • Avgiftsnivået bør - i utgangspunktet - tilsvare de kostnader som bruk av piggdekk påfører samfunnet når det gjelder helseskader, ulykker, miljøulemper og vegslitasje.

Dette er den enstemmige hovedkonklusjonen fra en interdepartemental arbeidsgruppe som har vurdert forskjellige tiltak for å begrense bruken av piggdekk.

- Det må legges vekt på å få til et enkelt opplegg for sonegrenser, betalingssystem og kontrollmuligheter. Opplegget må være publikumsvennlig, og det må dessuten føre til lave administrasjonskostnader. Den endelige utformingen av avgiftssystemet bør vurderes nærmere, går det blant annet fram av anbefalingene i utredningen.

Utredningen blir nå sendt på høring til myndigheter og organisasjoner. Sammen med de innkomne høringsuttalsene vil så utredningen være en del av grunnlaget for Samferdselsdepartementets videre arbeid med saken, i første omgang i forbindelse med at Regjeringen våren 1997 legger fram en stortingsmelding om Norsk veg- og vegtrafikkplan for perioden 1998 - 2007.

Kommunalt eller statlig ansvar?

Gruppens medlemmer er delt i synet på hvem som bør gis myndighet til å vedta en eventuell innføring av en lokal avgiftsordning for bruk av piggdekk. Det er også forskjellige synspunkter i gruppen når det gjelder hvem som skal få disponere inntektene fra ordningen.

Samferdselsdepartementets medlemmer i gruppen mener at kommunene bør få myndighet til å vedta innføring av en slik ordning. Disse medlemmene mener også at kommunene bør få avgiftsinntektene, og at kommunene dekker utgiftene ved å administrere ordningen. - Dette vil være i tråd med det ansvar kommunene har når det gjelder å løse lokale miljøproblemer. Dessuten vil en slik plassering av ansvaret legge til rette for lokal oppslutning om ordningen. Dersom kommunene får beholde avgiftsinntektene, vil dette også gjøre det lettere for kommunene å prioritere økt vedlikeholdsinnsats på det kommunale vegnettet, mener Samferdselsdepartementets medlemmer i gruppen.

Representanter for Miljøverndepartmentet, Statens forurensningstilsyn og Vegdirektororatet mener at statlig myndighet bør vedta innføring av en lokal piggdekkavgift. Disse medlemmene viser til at bruk av piggdekk fører til betydlige lokale miljø- og helsekonsekvenser i de store byene, og at dette derfor må betegnes som et nasjonalt anliggende.

Medlemmene fra Vegdirektoratet mener - i likhet med Samferdselsdepartementets medlemmer - at inntektene fra avgiftsordningen bør gå til kommunene, blant annet med sikte på å styrke vintervedlikeholdet på kommunale veger.

Medlemmene fra Finansdepartementet og Toll- og avgiftsdirektoratet peker på at hensynet til en enhetlig avgifts- og miljøpolitikk tilsier at avgifter generelt, og miljøavgifter spesielt, bør være under størst mulig grad av statlig kontroll. Disse medlemmene mener dessuten at inntektene fra avgiftsordningen bør tilfalle staten.

Arbeidsgruppens medlemmer og sekretariat

Avdelingsdirektør Tore Raasok, Samferdselsdepartementet, har ledet arbeidsgruppen, som ellers har hatt følgende medlemmer:

Rådgiver Øystein Børmer, Finansdepartementet, førstekonsulent Torgeir Flo, Miljøverndepartementet, trafikkdirektør Nils-Erik Bogsrud og overingeniør Jon Krokeborg, Vegdirektoratet, rådgiver Per Jensen, Toll- og avgiftsdirektoratet, overingeniør Audun Rosland, Statens forurensningstilsyn og førstekonsulent Per Helge Tveter, Samferdselsdepartementet.

Rådgiver Ottar Christiansen, Sosial- og helsedepartementet og seksjonsleder Per Schwarze, Statens institutt for folkehelse har bidratt i arbeidet med deler av utredningen.

Førstekonsulent Tone Hennø Hardeland og rådgiver Per-André Torper, Samferdselsdepartementet, har vært sekretærer for gruppen.

Bestilling av rapport

"Forslag til en politikk for redusert bruk av piggdekk - rapport fra en interdepartemental arbeidsgruppe" (hefte, 49 sider) kan bestilles fra Informasjonskontoret, Samferdselsdepartementet, telefon 22 24 81 96, telefaks 22 24 95 71.

Lagt inn 12 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen