Historisk arkiv

Luftfartsulykker: Fem år som minste foreldelsesfrist for å reise straffesak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 92/96
20.12.96

Luftfartsulykker:

Fem år som minste foreldelsesfrist for å reise straffesak

Fem år skal være den minste foreldelsesfristen for å kunne reise straffesak for overtredelser av luftfartsloven som avdekkes i forbindelse med undersøkelser av luftfartsulykker og luftfartshendelser.

Dette går fram av Regjeringens forslag til endring i luftfartsloven. I dag er to år fastsatt som minste foreldelsesfrist for slike saker.

I begrunnelsen for endringsforslaget, som ble lagt fram i statsråd i dag, blir det blant annet vist til Partnair-ulykken i 1989 hvor 55 menesker mistet livet. - På grunn av et komplisert og omfattende undersøkelsesarbeid var ikke Havarikommisjonen for sivil luftfart ferdig med sitt arbeid før i begynnelsen av 1993. På dette tidspunkt var eventuelle uaktsomme overtredelser av luftfartsloven foreldet, heter det.

- Politiet har et selvstendig ansvar for å undersøke blant annet luftfartsulykker. Som hovedregel er politiet likevel avhengig av de undersøkelser og vurderinger som foretas av Havarikommisjonen for sivil luftfart - for å kunne ta stilling til mulig straffeansvar. Da det enkelte ganger vil dreie seg om ulykker som har hatt betydelige menneskelige og økonomiske konseskvenser, vil det kunne virke krenkende på den alminnelige rettsfølelse om eventuelle lovbrudd blir stående upåtalt grunnet korte foreldelsesfrister. Også behovet for grundige undersøkelser og sikring av beviser må her veie tyngre enn hensynet bak de alminnelige foreldelsreglene for straffeansvar, går det fram av forslaget til endring i luftfartsloven.

Lagt inn 20 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen