Historisk arkiv

Brannsikkerhet i vegtunneler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 4/97
20.1.97

Brannsikkerhet i vegtunneler

- I en del av de eksisterende vegtunneler bør det installeres mer sikkerhetsutstyr, slik at sikkerhetsforholdene blir mer på linje med de krav som i dag er fastsatt for nye tunneler. Slikt utstyr omfatter blant annet nødtelefoner, brannslukkere og varslingsskilt.

Dette går fram av en rapport om brannsikkerheten i vegtunneler. Rapporten, som nylig ble offentliggjort, er laget av en arbeidsgruppe med representanter for Vegdirektoratet, Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern og Statens bygningstekniske etat.

Ifølge rapporten er det nå behov for å få til en mer ensartet standard for sikkerhetsutrustning. Dette har sammenheng med at vegtunnelene i Norge er bygget i løpet av en lang tidsperiode. Kravene til utstyr i disse har også variert i denne tidsperioden. Dette har ført til en ulik utrustning, avhengig av når tunnelene ble bygget.

I rapporten vises det ellers til at det i økende grad legges opp til kommunikasjon mellom utrykningskjøretøyer og såkalte "basestasjoner" for forskjellige etater. - Arbeidsgruppen går derfor inn for å legge inn kommunikasjon i flere tunneler enn tidligere. Begrunnelsen for dette ligger ikke bare i faren for hendelser i tunnelene, men også i behovet for kommunikasjon når utrykningen skjer gjennom tunneler, heter det.

Arbeidsgruppen er på en del punkter ikke kommet fram til enighet. Dette gjelder blant annet i hvilken grad Statens vegvesen skal bidra til utstyr til lokale brannvesen, for eksempel vanntankvogn og røykdykkerutstyr. Det er også delte oppfatninger i synet på behovet for å installere ventilasjonsanlegg i eksisterende tunneler.

Samferdselsdepartementet og Kommunal- og arbeidsdepartementet vil nå gjennomgå rapporten, med sikte på en nærmere avklaring av framtidige retningslinjer for brannsikkerheten i vegtunneler.

Trygge tunneler

I Norge er det i dag 691 tunneler på riksvegnettet og 123 tunneler på fylkesvegnettet. Risikoen for peronskadeulykker er svært lav for trafikk i vegtunneler, og den tilsvarer om lag den ulykkesrisikoen som generelt sett gjelder for motorveger av høyeste standard.

Lagt inn 20 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen