Historisk arkiv

Den Fredrikshaldske kongeveg gjenåpnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 41/1997
04.06.1997

Den Fredrikshaldske kongeveg gjenåpnet

  • Statens vegvesen skal nå utarbeide en landsverneplan for gamle veganlegg, sa samferdselsminister Sissel Rønbeck da hun i dag gjenåpnet en del av den gamle kongevegen mellom Christiania og Fredrikshald som gang- og sykkelveg. Den nye turvegen er på 3,9 kilometer og går mellom Nygård i Ås og Haugbru i Oppegård.
  • Den beste form for vern er bruk. Dette gjelder gamle hus, men også veger, sa Rønbeck.

Restaureringen av den gamle vegen ble påbegynt i 1990 og inngår i Statens vegvesens program for å ta vare på gamle veganlegg. Arbeidet med den gamle kongevegen er et samarbeidsprosjekt mellom Statens vegvesen Akershus, fylkeskonservatoren, Oppegård, Ski og Ås kommuner.

"Kongeveg", var betegnelsen på hovedveger mellom landsdeler og fylker under dansketiden og fram til den nye vegloven i 1824. Den Fredrikhaldske kongeveg var i bruk som hovedveg gjennom Follo til Christiania i om lag 100 år fra 1770. Omkring 1870 ble den avløst av den gamle Mossevegen langs Gjersjøen til Vinterbro.

Den gamle kongevegen ble lite brukt og forfalt, men er nå satt i stand av bedriftsidrettslaget til Staten vegvesen i Follo på dugnad. Totalt har hele prosjektet kostet om lag 500 000 kroner.

Lagt inn 5 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen