Historisk arkiv

Forlengelse av SAS-samarbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 16/97
7.3.1997

Forlengelse av SAS-samarbeidet

Regjeringen går inn for at konsesjonen til SAS Norge ASA for drift av flyruter mellom Norge og reisemål utenfor EØS-området skal forlenges fra 30. september 2005 fram til 30. september 2020.

Dette er et av hovedpunktene i en stortingsmelding om skandinavisk luftfartspolitikk og forlengelse av SAS-samarbeidet. Stortingsmeldingen, som ble lagt fram i statsråd i dag, tar også for seg forlengelse av en avtale mellom regjeringene i Sverige, Danmark og Norge om grunnlaget for SAS-samarbeidet. I tillegg behandler meldingen den såkalte "Konsortialavtalen" mellom de tre skandinaviske moderselskapene i SAS. Også disse to avtalene bør forlenges fra 30. september 2005 til 30. september 2020, mener Regjeringen.

"Fortrinnsrett" - med begrensninger

Meldingen kommer også inn på spørsmål som gjelder mulighetene for å kunne gi SAS fortrinnsrett ved tildeling av trafikkrettigheter. I løpet av de siste årene er denne fortrinnsretten blitt avviklet for trafikk innen EØS-området, i tillegg til at det - i tråd med EØS-regelverket - også er innført konkurranse for innenriks flytrafikk. Dette har skjedd som ledd i endringene i konkurranseforholdene i skandinavisk og europeisk luftfart.

Regjeringen går inn for at SAS fortsatt kan få fortrinnsrett ved tildeling av trafikkrettigheter for visse typer av internasjonal trafikk. En slik fortrinnsrett for SAS skal imidlertid opprettholdes bare når tosidige luftfartsavtaler klart slår fast at en bestemt flyrute kun skal trafikkeres av ett flyselskap fra hvert av avtalelandene, eller når avtalene inneholder restriksjoner med hensyn til den kapasitet som kan settes inn på ruten. - Dersom SAS velger å ikke gjøre bruk av fortrinnsretten ved selv å drive en rute i henhold til en tosidig luftfartsavtale, bør et annet selskap hjemmehørende i et av de skandinaviske landene kunne utpekes til å trafikkere denne ruten. Dette bør skje etter en konkret vurdering og innen rammen av det skandinaviske luftfartssamarbeidet, går det fram av stortingsmeldingen.

Navneendringer, nyinvesteringer og behov for ny kapital.

Våren og sommeren 1996 gjennomførte de tre skandinaviske moderselskapene i SAS navneendringer med sikte på å få mer ensartede navn på selskapene i konsortiet og samtidig gjøre det mer synlig at de tre selskapene har tilknytning til SAS-konsernet. Det norske moderselskapet har derfor endret navn fra Det Norske Luftfartselskap A/S (DNL) til SAS Norge ASA. Tilsvarende navneendringer er gjennomført for moderselskapene i Danmark og Sverige. Det Danske Luftfartselskab A/S (DDL) har skiftet navn til SAS Danmark A/S, mens det svenske AB Aerotransport har skiftet navn til SAS Sverige AB(publ).

Samtidig med navneskiftene er det også gjennomført endringer som betyr at de tre selskapene blir mer like. - Formålet har vært å gjøre eierstrukturen i konsortiet SAS mer oversiktlig og dermed bedre forståelig for omverdenen, særlig for investorer. Flyvirksomheten er som kjent meget kapitalintensiv, og endringene vil forhåpentligvis øke mulighetene for å tiltrekke ny kapital på konkurransedyktige vilkår for å finansiere de store investeringene som selskapet nå skal foreta, heter det i stortingsmeldingen.

- Det tas i denne omgang ikke sikte på å foreslå endringer i eierforholdet i SAS. Dette betyr at aksjene i hvert av moderselskapene og i konsernet som helhet fortsatt skal være fordelt slik at private og statlige interesser hver har 50 prosent av aksjene. I fall det skulle bli aktuelt å vurdere endringer i denne fordelingen, vil en slik vurdering skje ved nær kontakt mellom samferdselsministrene i de tre skandinaviske land. Forslag om mulige endinger vil bli drøftet av ministrene før eventuelle endringer blir gjort kjent, går det fram av stortingsmeldingen.

Informasjonskontoret, Akersg. 59, Oslo
Postadresse: Boks 8010 Dep., 0030 OSLO
Informasjonssjef Ivar Torvik
Tlf.: 22 24 81 08
(Privat 22 60 21 42)
Telefax
22 24 95 71
22 34 95 71

Lagt inn 7 mars 1997av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen