Historisk arkiv

Forskning og utvikling - sterk vekt på miljøtiltak og informasjo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Forskning og utvikling - sterk vekt på miljøtiltak og informasjonsteknologi

Pressemelding

Nr. 77
13 oktober 1997

Statsbudsjettet 1998

Forskning og utvikling - sterk vekt på miljøtiltak og informasjonsteknologi

Regjeringen foreslår at det over Samferdselsdepartementets budsjett for 1998 skal bevilges i alt 95 millioner kroner til forskning, utredning og utvikling. Bevilgningen er foreslått fordelt slik:

  • 18,9 millioner kroner er ført opp på posten "Transportforskning". Det tas sikte på at midlene blant annet skal nyttes til å videreføre forskningsprogram om lokal transportpolitikk med emner knyttet til arealbruk, miljø, trafikksikkerhet og kollektivtransport. Samferdselsdepartementet vil også videreføre støtten til et forskningsprogram som omfatter både logistikk og IT-anvendelser i forskjellige deler av transportsektoren.
  • 12,5 millioner kroner skal brukes til utredninger om miljø, trafikksikkerhet og lokal transportplanlegging m.m.
  • 34,2 millioner kroner skal nyttes som tilskudd til utviklingsprosjekter for rasjonell og miljøvennlig transport samt som tilskudd til forsøk med bruk av alternative drivstoff og annen ny miljøteknologi i transportsektoren. Innenfor den foreslåtte bevilgningen er inntil 3,5 millioner kroner avsatt til forsknings- og utviklingsprosjekter eller forsøksvirksomhet knyttet til tiltak for funksjonshemmede.
  • 29,4 millioner kroner skal nyttes til "Telekommunikasjonsforskning". Samferdselsdepartementet legger opp til å støtte forskningsprogrammer som kan bidra til å opprettholde og videreutvikle avansert teleinfrastruktur og teletjenester. Beløpet skal også nyttes til forskning som kan være med på å øke innsikten i samfunnsmessige virkninger av ny teknologi.

Forskning og utvikling - i underliggende virksomheter

Også virksomheter som er underlagt Samferdselsdepartementets har en betydelig aktivitet når det gjelder forskning og utvikling. En del av aktiviteten vil også i 1998 skje gjennom bruk av offentlige forsknings- og utviklingskontrakter (OFU-kontrakter). En OFU-kontrakt er en avtale mellom en virksomhet og en norsk bedrift. Avtalen innebærer at bedriften påtar seg å utvikle et nytt produkt eller en løsning for virksomheten. Både virksomheten og bedriften forutsettes å gå inn med delfinansiering av slike prosjekter.

De statlige samferdselsvirksomhetenes forsknings- og utviklingsarbeid i 1998, medregnet viktige OFU-kontrakter, kan sammenfattes slik:

Luftfartsverket har for 1998 avsatt syv millioner kroner til prosjekter som gjelder følgende områder: Informasjonsteknologi, flyoperative funksjoner, miljøovervåkingssystemer samt utstyr og produkter innenfor bygg og anlegg. I tillegg gjennomfører og koordinerer Luftfartsverket offentlig forsknings- og utviklingsarbeid rettet mot Oslo Lufthavn AS og internt i Luftfartsverket.

Statens vegvesens forsknings- og utviklingsvirksomhet er rettet mot utviklings- og utredningsarbeid som gir praktisk nytte for vegsektoren på kort og lang sikt. Etaten vinner erfaring gjennom utprøving av metoder og tekniske løsninger, og studerer virkninger av utbyggingstiltak og trafikkrettede tiltak for å sikre riktig prioritering og effektivisering av innsatsen. Forsknings- og utviklingsvirksomheten vil i stor grad bli konsentrert om større tverrfaglige prosjekter som går over flere år innen følgende områder: Miljø- og samfunnsspørsmål, transport- og trafikksikkerhet, veg-, tunnel-, bru- og konstruksjonsteknologi. Informasjonsteknologiske spørsmål er også en viktig del av disse områdene.

Midlene til Statens vegvesens forsknings- og utviklingsarbeid inngår som en del av de foreslåtte bevilgningene til trafikktilsyn, drift og vedlikehold av riksveger, Statens vegvesens produksjon og riksveginvesteringer.

Jernbaneverket regner med at det vil bli satt av om lag 11 millioner kroner til forsknings- og utviklingsvirksomhet i 1998. Jernbaneverket vil blant annet arbeide med følgende forsknings- og utviklingsprosjekter: Støy- og vibrasjonsdemping, brannsikker frostisolasjon i jernbanetunneler samt tetting og stabilisering av bergmasser.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen