Historisk arkiv

Jernbane gjennom Gamlebyen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 9/97
7.2.97

Jernbane gjennom Gamlebyen

  • Når de nye flytogene settes i vanlig trafikk i 1998, vil boligene i Gamlebyen få en redusert innendørs støy fra all jernbanetrafikk. Alle boliger som vender mot jernbanelinja vil få en innendørs støy som ligger under 35 dBA, mens det i dag er 200 husstander med 400 personer som er utsatt for støy som overstiger denne grensen.
  • Til sammen 58 millioner kroner skal brukes til støyreduserende tiltak, i hovedsak støyskjermer.
  • Jernbaneverket skal nytte ytterligere 20 millioner kroner til miljøtiltak i området.
  • Over Samferdselsdepartementets skal det - for 1997 - bevilges 10 millioner kroner ekstra - til planarbeid som betyr at staten i samarbeid med Oslo kommune skal bidra til en positiv utvikling av området Bjørvika - Gamlebyen - Bryn. Målet er blant annet å frigjøre arealer til annen bruk.

Dette er noen av hovedpunktene i et forslag som Regjeringen la fram i statsråd i dag.

Forslaget tar for seg NSBs utredninger om konsekvensene av å bygge jernbanetunnel under Gamlebyen.

Store investeringer - liten nytte og miljøgevinst.

Regjeringen finner ikke å kunne anbefale noen av de tunnelalternativene eller den "lokk-løsningen" som NSB har utredet. De samlede positive konsekvenser av alternativene kan på ingen måte veie opp for de store anleggskostnadene og de negative konsekvenser som er knyttet til blant annet, reisetid, kulturminner og kulturmiljø.

Byggekostnadene for tre av de vurderte tunnelalternativene varierer fra 1,3 milliarder kroner til 3,2 milliarder kroner. Det fjerde tunnelalternativet, som forutsetter samtidig bygging av nytt dobbeltspor Oslo - Ski om Bryn, er beregnet å koste 7,3 milliarder kroner. For samtlige alternativer vil investeringene føre til en samfunnsøkonomisk netto nytte som er vesentlig mindre enn investeringskostnadene.

Alle tunnelalternativene vil føre til store åpne byggegroper i anleggsperioden. Dette betyr at fra 3 til 20 større bygninger må rives, noe som vil berøre fra 60 til 550 personer, avhengig av alternativ som velges. Tunnelalternativene fører også til konflikter når det gjelder kulturminner og kulturmiljø og til forskjellige andre ulemper for beboerne, både i anleggs- og driftsfasen. I tillegg fører tunnelalternativene til lengre reiseavstand og reisetid og til høyere kjørekostnader.

"Lokk-løsning": Koster 1,1 milliarder kroner

Utredningene tar også for seg et alternativ som innebærer omlegging av dagens trasé gjennom Gamlebyen. Kostnadene for denne "lokk-løsningen" er beregnet til om lag 1,1, milliarder kroner. Utredningen viser til at det er nødvendig å gjennomføre arkeologiske utgravninger før lokket kan fundamenteres. Dette fører til at Jernbaneverket må legge midlertidige spor ved siden av dagens spor. For å få til dette må en del av husrekkene langs banen rives.

I forbindelse med høringen er det, blant annet fra Olav Selvaag, kommet forslag om en enklere og mindre kostbar "lokk-løsning". Det er blitt hevdet at "lokket" kan bygges uten at det må foretas arkeologiske utgravninger og uten at jernbanedriften blir forstyrret i anleggsperioden. - Etter flere møter med Selvaag er NSB og Jernbaneverkets konklusjon at løsningen er for usikker når det gjelder framdrift, ombygging av leiligheter og fritak for arkeologiske utgravninger. Det blir også pekt på at oppføring av en lokk-konstruksjon, med fundamenter på løsmasser, kan føre til setninger i grunn og bygninger i området.

En lokk-konstruksjonen vil også virke som en barriere i området, og vil til dels komme opp i en høyde som svarer til 2. - 3. etasje i bygningene langs jernbanelinjen. I likhet med de som bor i området, finner Regjeringen heller ikke grunn til å anbefale "Lokk-løsningen".

"Dagens trasé med utvidet miljøtiltak:"

I tråd med vedtak i Stortinget har en også vurdert et alternativ som har fått betegnelsen "Dagens trasé med utvidet miljøtiltak i Gamlebyen". Dette alternativet omfatter ytterligere tiltak mot jernbanestøy, tiltak mot vibrasjoner og forbedring av fotgjengerundergang.

I en rapport som nylig er framlagt er det blant annet konkludert med at tiltakene mot vibrasjoner har en usikker effekt. I tillegg fører alternativet til en større negative konsekvenser for kulturminner og NSBs drift i området enn tidligere antatt. Usikkerhet ved vibrasjonstiltakene gjør at det må arbeides videre med problemstillingen.

Støyreduserende tiltak

Av de foreslåtte beløpet på 58 millioner kroner til støyreduserende tiltak skal 55 millioner kroner nyttes hovedsakelig til støyskjermer. I tillegg blir det - i tråd med ønske fra Oslo kommune - foreslått at det i utsatte boliger skal installeres lufteventiler med såkalte lydfeller. Dette tiltaket er beregnet å koste tre millioner kroner.

I tillegg til å redusere innendørs støy vil Jernbaneverkets tiltak også føre til lavere støy for utendørs oppholdsområder i Gamlebyen. Tiltakene vil føre til lavere støy både inne og ute i forhold til dagens situasjon, selv med en økning av trafikken som følge av flytogene og generell trafikkvekst.

Ekstra miljøtiltak: 20 millioner kroner

Regjeringen foreslår i tillegg at Jernbaneverket skal bruke 20 millioner kroner i ytterligere tiltak for å redusere barriereeffekten av jernbanen gjennom Gamlebyen. Disse tiltakene kan for eksempel være forbedring av eksisterende jernbaneundergang, bygging av ny undergang, beplantning og estetisk forbedring i området. Tiltakene må planlegges sammen med Miljøbyen Gamle Oslo, og kan bli gjennomført i løpet av to - tre år. Dette vil føre til bedre bomiljø i Gamlebyen enn det NSB har forpliktet seg til i tidligere avtale.

Utvikling av området Bjørvika - Gamlebyen - Bryn

I forslaget vises det til tidligere vedtak i Stortinget om bygging av jernbanetunnel gjennom Gamlebyen. - Samferdselsdepartementet har fulgt opp Stortingets vedtak og fått utredet flere alternativer for framføring av jernbanen gjennom området. Fordi ingen av tunnelalternativene eller lokkløsningene kan anbefales, vil Regjeringen følge opp Stortingets intensjon om å bedre forholdene i deler av Oslo indre øst. For å få det beste grunnlaget for dette, foreslås det å sette i gang et planarbeid på et bredere grunnlag enn bygging av tunnel gjennom Gamlebyen.

Regjeringen går derfor inn for at Staten, i samarbeid med Oslo kommune, skal bidra til en positiv utvikling av området Bjørvika - Gamlebyen - Bryn. Dette forutsetter at Oslo kommune setter i gang og utarbeider en omfattende plan etter plan- og bygningsloven. I denne planen skal blant annet framtidig transportnett ses i sammenheng med annen arealbruk i området Bjørvika - Gamlebyen - Bryn.

Regjeringen foreslår at det over Samferdselsdepartementets budsjett for 1997 blir bevilget 10 millioner kroner ekstra, med sikte på at beløpet blir stilt til disposisjon for Jernbaneverket, NSB BA og Statens vegvesen. - I en slik planprosess vil det være nødvendig med et forpliktende samarbeid mellom Oslo kommune, Jernbaneverket, NSB BA, Statens vegvesen, Riksantikvaren og andre sentrale aktører på området, går det fram av Regjeringens forslag. Dette planarbeidet må dessuten ses i sammenheng med det reguleringsplanarbeidet som Oslo kommune har satt i verk i Bjørvika.

Samferdselsdepartementet vil seinere - i budsjettsammenheng - komme tilbake til nødvendige planmidler i de kommende år.

Når det gjelder jernbanen har Jernbaneverket, NSB BA og Oslo kommune behov for å avklare en rekke sentrale problemstillinger knyttet til framtidig transportnett og arealbruk i Oslo øst. Dette gjelder nytt dobbeltspor Oslo - Ski (Hauketo), forbindelse for gods- og persontransporten mellom nytt dobbeltspor Oslo - Ski og Hovedbanen ("Bryndiagonalen"), behov og funksjon for et nytt kollektivknutepunkt på Bryn, sporforbindelsen til Østhavna samt føring av jernbanetrasé under Minneparken. Videre er det behov for å avklare framtidig jernbane og funksjoner for Lodalen/Loenga, Oslo S og arealbruk og funksjon i området Bjørvika - Sørenga - Loenga - Oslo S. Muligheten for å frigjøre arealer til ovennevnte bruk må utredes spesielt, heter det.

- Disse problemstillingene vil det ikke være mulig å avklare uten en mer omfattende arealplan etter plan- og bygningsloven, der en ser overordnet transportnett og arealbruken i sammenheng, heter det. I forslaget legges det til grunn at planarbeidet kan gjennomføres med så stor framdrift at Regjeringen innen en fireårsperiode kan legge fram forslag for Stortinget om videreutvikling, effektivisering og miljøtilpassing av jernbanen i området.

Lagt inn 7 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen