Historisk arkiv

"Kari og Ola" sier sin mening om "datasamfunnet"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 07/97
28.1.97

Spørreundersøkelse:

"Kari og Ola" sier sin mening om "datasamfunnet"

  • En million nordmenn bruker i dag PC i det daglige arbeid. Dette tilsvarer omkring halvparten av den yrkesaktive befolkning.
  • Hver fjerde nordmann bruker PC hjemme.
  • 41 prosent av personer over 15 år tror at de selv vil få det bedre i "Datasamfunnet", mens 20 prosent tror de vil få det dårligere. 34 prosent svarer "ingen forskjell", mens 5 prosent ikke har oppgitt noe svar.

Dette er noen av resultatene i en spørreundersøkelse som Scan-Fact har utført på oppdrag fra Samferdselsdepartementet. Til sammen 953 kvinner og menn er spurt, og disse utgjør et representativt utvalg av den delen av befolkningen som er over 15 år. Undersøkelsen er en del av Samferdselsdepartementets oppfølging av rapporten "Den norske IT-veien. Bit for bit", som ble lagt fram i januar i fjor.

Undersøkelsen tar sikte på å kartlegge folks holdninger til "Datasamfunnet", det vil si et samfunn hvor kommunikasjon, produksjon og hverdagsliv i stadig større grad preges av datateknologi.

"En enklere og mer praktisk hverdag" trekkes oftest fram blant de positive oppfatningene av "Datasamfunnet". De negative oppfatningene er først og fremst knyttet til troen på at det framtidige "Datasamfunnet" blir "kaldere og tøffere" enn dagens samfunn.

84 prosent av alle spurte tror at de eldre lett kan bli tapere i "Datasamfunnet". Denne oppfatningen deles av de eldre selv. Blant de unge, i "PC-generasjonen", ser de fleste lyst på framtida: Omkring 75 prosent av dem som er i aldersgruppen 15 - 24 år og som bruker PC hjemme, tror at de selv vil få det bedre i datasamfunnet.

Undersøkelsen viser at de spurte - i utgangspunktet - hadde sterke ønsker om aktiv offentlig innsats for å avhjelpe de problemer som "Datasamfunnet" skaper. Til tross sterke ønsker om aktiv offentlig innsats, hadde de spurte betydelig skepsis til myndighetenes muligheter for å gjøre noe med for eksempel datasvindel og skadelig informasjon på Internett.

Nærmere opplysninger om undersøkelsen: Ekspedisjonssjef Per Sanderud, telefon 22248200 (arbeid) eller 22690560 (privat) eller Morten L. Størksen, Scan-Fact, telefon 22473500

linkdoc028005-990195#doc"Datasamfunnet"

Lagt inn 28 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen