Historisk arkiv

Kommunene skal få adgang til å innføre gebyr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.71/1997
Dato 10.10.1997

Kjøring med piggdekk:

Kommunene skal få adgang til å innføre gebyr

Regjeringen foreslår en lovhjemmel som kan gi kommunene adgang til å innføre gebyr for kjøring med piggdekk innenfor et nærmere fastsatt område, i fall bruken av slike dekk ikke blir sterkt redusert. Innføring av gebyrordningen krever samtykke fra Samferdselsdepartementet. En gebyrordning betyr at den som ønsker å kjøre med piggdekk innenfor et bestemt område, må kjøpe tillatelse i form av en oblat eller billett.

Dette er et av hovedpunktene i et forslag til endringer i vegtrafikkloven. Lovforslaget, som ble lagt fram i statsråd i dag, er en oppfølging av Stortingets tidligere behandling av stortingsmeldingen om Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007. Ved behandlingen av denne meldingen, i juni i år, ga Stortinget sin tilslutning til hovedtrekkene i regjeringens opplegg for å begrense kjøring med piggdekk, særlig i de største byområdene.

- I utgangspunktet forutsetter Samferdselsdepartementet at en gebyrordning bør innføres i de fire største byområdene. Samferdselsdepartementet ser det som ønskelig at gjennomføringen av ordningen i de sentrale bykommunene skjer i samarbeid med berørte omegnskommuner, går det fram av forslaget.

Det er i dag en overgang til bruk av piggfrie dekk. Samferdselsdepartementet vil framover følge utviklingen i piggdekkbruken nøye. Behovet for endringer i bruken av piggdekk er blitt forsterket av den nye forskriften etter forurensningsloven. Det er trolig nødvendig at om lag 80 prosent av bilene kjører piggfritt i de største byområdene i år 2002. - Bilistene vil få en sjanse til å løse problemene uten restriksjoner. Hvis utviklingen likevel gjør det nødvendig, vil den foreslåtte lovhjemmelen bli tatt i bruk relativt raskt, sier samferdselsminister Sissel Rønbeck.

Ikke forbud

I forslaget vises det til at bykommunene Oslo, Bergen og Trondheim ønsker at forslaget utvides til også å omfatte en forbudsløsning. - Etter Regjeringens syn vil en forbudsløsning være et lite hensiktsmessig virkemiddel, blant annet fordi det er ønskelig med en viss andel piggdekkbruk for å påvirke friksjonsforholdene i vegbanen, ettersom dette er antatt å ha innvirkning på ulykkesfrekvensen. Videre vil et forbud ikke ta nødvendige hensyn til bilistenes varierende behov. Således medfører forbudsordningen behov for en omfattende dispensasjonsadgang, med betydelige administrative kostnader. På den bakgrunn ønsker man ikke å gjøre endringer på dette punktet, heter det i lovforslaget.

Gebyrinntekter til kommunene

I utgangspunktet foreslår regjeringen at kommunene skal få frihet til å fastsette gebyrets størrelse. Nærmere retningslinjer for fastsettelse av blant annet gebyrsatser vil bli utarbeidet seinere og sendt berørte til uttalelse. Det er også forutsatt at inntektene fra eventuelle piggdekkgebyr vil tilfalle vedkommende kommuner.

Som hovedregel bør kommunen selv avgjøre om den ønsker å innføre restriksjoner for bruk av piggdekk. Imidlertid bør staten ha en adgang til, i særlige tilfelle, å kunne gi pålegg om en slik innføring. Det blir derfor foreslått at Samferdselsdepartementet skal få en hjemmel til å pålegge en kommune å innføre gebyrordning for kjøring med piggdekk. - Denne adgangen er ment som en sikkerhetsventil og bør bare benyttes rent unntaksvis, for eksempel når det er nødvendig å få ned antallet piggdekkbrukere i et område for å redusere problemene med svevestøv, heter det i lovforslaget.

Lagt inn 10 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen