Historisk arkiv

Konsesjoner for drift av nytt mobiltelefonsystem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr 05/97
23.1.97

Konsesjoner for drift av nytt mobiltelefonsystem

  • Tre konsesjoner skal utlyses for etablering og drift av et nytt mobiltelefonsystem av typen DCS 1800. Det nye systemet skal dekke større by- og tettstedsområder, og tas i bruk blant annet fordi det her er kapasitetsproblemer i det eksisterende GSM 900-systemet. Tjenestetilbudet i det nye systemet vil bli det samme som for GSM 900-systemet.
  • Utlysningen av konsesjoner har som mål å bidra til en fortsatt utvikling i retning av bedre og billigere teletjenester for alle.

Dette går fram av et høringsdokument fra Samferdselsdepartement, i forbindelse med utforming av konsesjonsvilkår for etablering og drift av det nye systemet. Høringen er en oppfølging av Stortingets behandling, høsten 1996, av Regjeringens forslag til framtidig regulering innenfor telesektoren.

Utlysningen av konsesjoner for DCS-systemet fører ikke til endringer i de forpliktelser som Telenor Mobil AS og NetCom AS i dag har når det gjelder å tilby et landsdekkende nett av typen GSM 900. Disse to selskapene vil også få anledning til å søke konsesjon for drift av DCS 1800.

Det tas sikte på konsesjonsvilkår som betyr at 90 prosent av befolkningen i de 19 største tettstedene skal være dekket av DCS 1800-systemet.

De kommende konsesjonsvilkår for drift av det nye systemet må ses i sammenheng med et nylig framlagt utkast til midlertidig forskrift for konsesjonspliktige telenett og teletjenester. Utkast til denne forskriften er nå sendt på høring. Det legger blant annet opp til regler som sikrer samtrafikk mellom det nye mobiltelefonsystemet, andre mobiltelefonsystemer og det ordinære telenettet.

Samferdselsdepartementet legger opp til at utbyggingen av det nye systemet skal gjennomføres slik: De fire største tettstedene skal være dekket innen ett og et halvt år etter konsesjonstildelingen, de neste åtte områdene skal være dekket innen det påfølgende året og de resterende sju områdene skal være dekket tre og et halvt år etter konsesjonstildelingen.


Mobiltelefonsystemet DCS 1800 vil bli etablert i følgende 19 områder:

4 største byer/tettsteder

Stor-Oslo Bergen Trondheim Stavanger

8 nest største byer/tettsteder

Drammen Kristiansand Fredrikstad Tromsø Tønsberg Sarpsborg Porsgrunn Sandnes

Øvrigebyer/tettstedermed over 25 000 innbyggere

Haugesund Sandefjord Bodø Skien Moss Hamar Arendal

DCS (Digital Cellular System) 1800 er et digitalt mobiltelefonsystem i 1800 MHz-båndet, basert på GSM-standarden.

GSM (Global System for Mobil communication) 900 er et digitalt mobiltelefonsystem

Telenor Mobil AS og NetCom AS har i dag konsesjon for drift av hvert sitt landsdekkende nett av typen GSM 900.

Lagt inn 23 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen