Historisk arkiv

Konsesjoner for drift av nytt mobiltelefonsystem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 47/97
26.06.97

Utlysning av:

Konsesjoner for drift av nytt mobiltelefonsystem

Samferdselsdepartementet har i dag utlyst inntil tre konsesjoner for etablering og drift av et nytt mobiltelefonsystem av typen DCS 1800. Det nye systemet skal dekke større by- og tettstedsområder, og skal tas i bruk blant annet fordi det er kapasitetsproblemer i det eksisterende GSM 900- systemet i de største byene. Tjenestetilbudet i det nye systemet vil bli det samme som for GSM 900-systemet.

Det tas sikte på at tildelingen av konsesjon skal skje i løpet av 1997. Utlysningen av konsesjoner for DCS-systemet fører ikke til endringer i de forpliktelser som Telenor Mobil AS og NetCom AS har i dag, når det gjelder å tilby et landsdekkende nett av typen GSM 900. Disse to selskapene vil også få anledning til å søke konsesjon for drift av DCS 1800.

Konsesjonsvilkårene betyr at 90 prosent av befolkningen i de 19 største byene og tettstedene skal være dekket av DCS 1800-systemet. Det er lagt vekt på å sikre samtrafikk mellom det nye mobiltelefonsystemet, andre mobiltelefonsystemer og det ordinære telenettet. Utlysningen skjer på grunnlag av tidligere behandling i Stortinget og etter at utkast til konsesjonsvilkår har vært til uttalelse hos berørte myndigheter, organisasjoner og virksomheter.

Kravet til tempoet i utbyggingen er slik: De fire største byområdene skal være dekket innet ett år etter tildelingen av konsesjon, de neste åtte områdene skal være dekket innen det påfølgende året og de resterende sju områdene skal være dekket tre og et halvt år etter konsesjonstildelingen.

Mobiltelefonsystemet DCS 1800 vil bli etablert i følgende 19 områder og i denne rekkefølgen:

Fire største byer/tettsteder: Stor-Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger Åtte nest største byer/tettsteder: Drammen, Kristiansand og Fredrikstad Øvrige byer/tettsteder med over 25 000 innbyggere: Haugesund, Sandefjord, Bodø, Skien, Moss, Hamar og Arendal
DCS (Digital Celluar System) 1800 er et digitalt mobiltelefonsystem i 1800 Mhz-båndet, basert på GSM-standarden. GSM (Global System for Mobile Communication) er et digitalt mobiltelefonsystem Telenor Mobil og NetCom AS har i dag konsesjon for drift av hvert sitt landsdekkende nett av typen GSM 900.

Dokumenter om utlysning av konsesjon kan bestilles på norsk og engelsk fra: Samferdselsdepartementet, postadresse: Postboks 8010, Dep. 0030 Oslo, telefaks 22 24 56 09 (merket "utlysning DCS 1800"), telefon 22 24 83 53, eller hentes i Samferdselsdepartementets lokaler i Akersgata 59, Oslo.

Utlysningsteksten vil også være tilgjengelig på Internett: http://www.npt.no/pt_info/aktuelt/dcs1800.htm.

Lagt inn 27 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen