Historisk arkiv

Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007: Redusert bruk av piggdekk i storbyområder!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 25/97
18.04.97

Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007:

Redusert bruk av piggdekk i storbyområder!

Regjeringen vil i løpet av 1997 legge fram et lovforslag om endring av vegtrafikkloven med sikte på å få en lovhjemmel for eventuelt å kunne ta i bruk lokale oblatordninger (gebyrordninger) for kjøring med piggdekk. En slik lovhjemmel vil bli tatt i bruk i fall det i tiden framover ikke blir en sterk nedgang i kjøring med piggdekk i storbyområdene, går det fram av stortingsmeldingen om Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007.

Det er i dag en betydelig overgang til piggfrie dekk. Samferdsels- departementet vil i årene framover følge nøye med i utviklingen i bruken av piggfrie dekk. Behovet for endringer i piggdekkbruken må blant annet vurderes i forhold til den nye forskriften etter forurensningsloven. Det er trolig nødvendig at om lag 80 prosent av bilene kjører piggfritt i de største byområdene i år 2002. Bilistene vil få en sjanse til å løse problemene uten restriksjoner. Hvis utviklingen i de største byområdene likevel gjør det nødvendig, vil den foreslåtte lovhjemmel blitt tatt forholdsvis raskt i bruk.

Samferdselsdepartementet mener det er mest aktuelt med en oblatordning i de fire største byene. Det vil bli arbeidet videre med enkelte sider knyttet til den praktiske utformingen av en eventuell oblatordning.

Politisk initiativ og vedtektsmyndighet for innføring av oblatordning på piggdekk bør legges til kommunene, heter det i meldingen.

Det foreslås at kommunene skal få inntektene fra og dekke utgiftene ved en eventuell ordning. Inntektene fra en eventuell ordning kan for eksempel brukes til vintervedlikehold og avbøtende miljøtiltak.

Lagt inn 18 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen