Historisk arkiv

Ny E 18 gjennom Kristiansand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

16 mai 1997

Ny E 18 gjennom Kristiansand

Regjeringen har i statsråd i dag foreslått at Kristiansand Bompengeselskap A/S skal få kreve inn bompenger til delvis finansiering av arbeidet med å bygge ny E 18 på strekningen Bjørndalssletta - Gartnerløkka i Kristiansand.

Kostnadene for prosjektet er foreløpig beregnet til 760 millioner kroner. Av dette forutsettes 440 millioner kroner finansiert ved hjelp av bompenger, mens 320 millioner kroner skal dekkes ved bevilgninger over statsbudsjettet.

I forslaget tas det sikte på at arbeidet kan ta til i 1997/98 og være ferdig i 2004. Dersom forutsetningene om trafikkgrunnlag og kostnader ikke endres, kan innkrevingen av bompenger også avsluttes i 2004.

Det foreligger ennå ikke godkjent reguleringsplan for E 18 i Kristiansand. Forslaget om bompengefinansiering og utbygging inneholder derfor et forbehold om at Kristiansand kommune vedtar det forslaget til reguleringsplan som har ligget til grunn for Regjeringens forslag. Det blir også pekt på at endelig kostnadsoverslag kan komme til å øke utover 760 millioner kroner. - Samferdselsdepartementet vil om nødvendig komme tilbake til Stortinget dersom det nåværende kostandsoverslaget blir endret når vedtatt reguleringsplan foreligger, heter det.

Den nye vegen er tre kilometer lang og omfatter en om lag én kilometer lang løsmassetunnel gjennom boligområdene øst for sentrum, ny bru over elva Otra og tunneler under friluftsområdet Baneheia med forbindelses- veger til Vest-Agder Sentralsykehus og sentrum (Kvadraturen). Strekningen vil få fem kryss, med tilknytning til det lokale hovedvegsystemet.

Bedre framkommelighet og miljø

I forslaget viser Samferdselsdepartementet til at utbyggingen av E 18 i Kristiansand har god lønnsomhet og vil føre til store forbedringer når det gjelder framkommelighet, vegstandard, trafikksikkerhet og miljø langs strekningen. - Dette gjør det spesielt ønskelig med en rask utbygging av prosjektet. Samferdselsdepartementet peker også på den regionale betydningen en slik utbygging har. Kristiansand er en av våre viktigste havner, og byen er et knutepunkt for trafikk til og fra kontinentet. En ny

E 18 vil ha betydning for det regionale næringslivets konkurranseevne, går det fram av Samferdselsdepartementets vurderinger og tilrådinger.

Det blir også vist til at prosjektet legger til rette for en utvikling som kan bety økt forretningsaktivitet og boligfortetting i Kristiansand sentrum.

Sammenhengende gang- og sykkelvegnett

I forslaget viser Samferdselsdepartementet også til at det er viktig å få gjennomført en utbygging av et sammenhengende gang- og sykkelvegnett i Kristiansand. - Når det foreligger planer og kostnadsoverslag for en slik utbygging, bør det vurderes om bompengerammen kan økes med 50 millioner koner til gang- og sykkelvegnett utover det som inngår i utbygging av Ev 18. Inkludert statlige ekstrabevilgninger regner Samferdselsdepartementet derfor med en foreløpig ramme på inntil 100 millioner kroner til utbygging av dette nettet. Utbygging og finansiering vil bli vurdert nærmere, blant annet i forbindelse med de årlige budsjetter, går det fram av forslaget.

Innkreving av bompenger

Forslaget om delvis bompengefinansiering av prosjektet tar utgangspunkt i den tidligere ordningen for delvis finansiering av den nye Varoddbrua på E 18. Innkrevingen av bompenger for dette bruprosjektet ble avsluttet i august i fjor og innebar innkreving av avgift for trafikk mot sentrum i to bompengestasjoner, henholdsvis ved Bjørndalssletta i øst og ved Falconbridge i vest. - Forholdene i Kristiansand ligger godt til rette for å fortsette denne bompengeordningen, heter det i Regjeringens forslag.

Lagt inn 16 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen