Historisk arkiv

Økt bruk av bilbelte!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 11/97
20.2.97

Politisk rådgiver Sverre Myrli:

Økt bruk av bilbelte!

- Bruk av bilbelte er et av de mest effektive tiltakene for å gjøre vegtrafikken tryggere. Informasjons- og kontrollvirksomhet kan bidra til at flere kjører med bilbelte. I tillegg bør vi også vurdere om en høyere gebyrsats kan føre til økt bruk av bilbelte.

Dette sier politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet, Sverre Myrli, i forbindelse med at Statens vegvesen i dag setter i gang en kampanje for å øke bruken av bilbelte.

- Til tross for at Norge er på "verdenstoppen i trafikksikkerhet", må vi fortsatt ha en stor innsats på dette feltet. Ifølge den foreløpige ulykkesstatistikken ble 255 personer drept og om lag 11 600 skadd i vegtrafikken i fjor. I tillegg kommer et stort antall ulykker som ikke inngår i denne statistikken. Dette viser at vegtrafikkulykkene fremdeles er et stort problem for folkehelsa. De samlede kostnadene ved trafikkulykker utgjorde i 1993 vel 23 milliarder kroner, ifølge en undersøkelse som er utført av Transportøkonomisk institutt. Dette er kostnader som blir påført blant annet helse- og trygdevesen, politiet og rettsapparatet. Beløpet omfatter også velferdstap knyttet til nedsatt helse og livskvalitet, både for de som utsettes for ulykker og for de pårørende. Det er derfor viktig med tiltak som kan redusere antall skadde og drepte i vegtrafikken. Bruk av bilbelte er et slikt tiltak, sier politisk rådgiver Sverre Myrli.

Lagt inn 20 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen