Historisk arkiv

Økte investeringer til regionale flyplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 75
13 oktober 1997

Statsbudsjettet 1998

Luftfartsformål: Økte investeringer til regionale flyplasser

Regjeringen foreslår å bevilge i alt 3 742,6 millioner kroner til luftfartsformål. Av dette beløpet gjelder 500 millioner kroner ansvarlig lånekapital og 2 000 millioner kroner ordinære lån til Gardermo-utbyggingen.

I tillegg til de avsluttende arbeidene på Gardermoen preges de statlige luftfartsinvesteringene av videre utbygginger ved Tromsø lufthavn, Langnes, Harstad/Narvik lufthavn, Evenes og Trondheim lufthavn, Værnes. Investeringene ved de regionale lufthavnene omfatter særlig tiltak for å bedre standarden for å legge til rette for bedre regularitet og sikkerhet. Arbeidet med bygging av ny flyplass i Båtsfjord fortsetter i 1998.

Utgiftene til driften av det statlige luftfartsnettet vil også i l998 i all hovedsak bli dekket av statens inntekter fra denne sektoren. Luftfartsavgiftene utgjør 70,9 prosent av inntektene. De øvrige inntektene kommer hovedsakelig fra forretningsmessige aktiviteter ved flyplassene, for eksempel utleie av lokaler og parkeringsplasser.

Tilskudd til regionale lufthavner

Som tilskudd til regionale lufthavner blir det foreslått 171,5 millioner kroner. Av dette er 72,4 millioner kroner tilskudd til ikke-statlige flyplasser, rente- og avdragsrefusjoner og delvis dekning av kostnader i forbindelse med at staten overtar regionale lufthavner. De resterende 99,1 millioner kroner overføres til Luftfartsverket som kompensasjon for drift og investeringer ved de regionale lufthavnene som staten nå overtar.

Tilskudd til drift av innenlandske flyruter

246,8 millioner kroner er ført opp som tilskudd til drift av innenlandske flyruter. Beløpet gjelder i det vesentlige drift av Widerøes såkalte "kortbaneruter", som selskapet driver i samsvar med en treårig anbudsavtale.

Investeringer

Av den foreslåtte bevilgningen på 848,3 millioner kroner til investeringer, skal 260,9 millioner kroner nyttes til større bygg og anlegg på stamflyplassene, mens 214,8 millioner kroner er avsatt til investeringer ved de regionale lufthavnene. 372,6 millioner kroner gjelder andre planlagte mindre investeringer .

Bevilgningen til større bygg og anlegg på stamflyplassene er fordelt slik:

  • 45,4 millioner kroner gjelder forskjellig arbeid ved Tromsø lufthavn, Langnes. Av dette skal 13,9 millioner kroner nyttes som sluttbevilgning til ekspedisjonsbygget, 7 millioner kroner som sluttbevilgning til omlegging av Kvaløyvegen (riksveg 862) ved sørenden av rullebanen, mens 24,5 millioner kroner er startbevilgning til prosjektering og bygging av nytt driftsbygg.
  • 51,7 millioner kroner er foreslått til arbeid ved Harstad/Narvik lufthavn, Evenes. Av dette gjelder 47,1 millioner kroner avsluttende planlegging og bygging av ekspedisjonsbygg, mens 4,6 millioner kroner er en sluttbevilgning til byggearbeider på områder inntil ekspedisjonsbygningen, på de såkalte "fly- og landsidene".
  • 73,2 millioner kroner er ført opp til dekning av statens kostnader i forbindelse med å legge til rette for framtidig utvikling og bruk av Fornebu-området, etter nedlegging av flytrafikken.
  • 60 millioner kroner gjelder grunnerverv i forbindelse med hovedflyplassutbyggingen på Gardermoen.
  • 30,5 millioner kroner skal nyttes til fortsatt planlegging og anleggsarbeider med ny taksebane ved Trondheim lufthavn, Værnes. Det tas sikte på at den nye taksebanen kan stå ferdig i 2000.
  • 0,1 millioner kroner er en begynnelsesbevilgning til ny terminalradar ved Stavanger lufthavn, Sola. Radaren planlegges ferdig i 2000.

Investeringer ved regionale lufthavner

Det er foreslått avsatt i alt 214,8 millioner kroner til investeringer ved de regionale lufthavnene. Dette er en betydelig økning i forhold til 1997. Midlene vil bli fordelt slik:

  • 37,8 millioner kroner er foreslått til opprustning av bygg og anlegg ved enkelte lufthavner. Dette omfatter blant annet nye sandlagre, flyplassbelysning, vedlikehold av rulle- og taksebaner samt vedlikehold av en del eldre bygninger.
  • 12 millioner kroner er knyttet til fornyelse og utskifting av flynavigasjonsanlegg.
  • 13 millioner kroner er satt av til innføring av ny teknisk-operativ standard. Dette gjelder blant annet oppgradering av lysanlegg, oppsetting av vindmålere, opparbeidelse av endefelt samt planlegging og prosjektering av rullebaneforlengelser.
  • 90 millioner kroner til anskaffelse av rullende materiell for å ivareta fastlagte krav til banevedlikehold og brann- og havaritjeneste.
  • 60 millioner kroner til bygging av ny flyplass i Båtsfjord. Flyplassen skal stå ferdig i 1999.
  • 2 millioner kroner til å videreføre utredningene med en eventuell ny flyplasslokalisering på Helgeland.

Trafikkutvikling, avgifter og gebyrer

I budsjettforslaget er det regnet med en trafikkvekst på 3 prosent for stamruteflyplassene og 2 prosent for de regionale flyplassene. Dessuten er det lagt til grunn en gjennomsnittlig økning i satsene for luftfartsavgifter og luftfartsgebyrer med 2,5 prosent.

.

Lagt inn 13 oktober av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen