Historisk arkiv

Post: Staten sikrer landsdekkende tjenestetilbud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 76
13 oktober 1997

Statsbudsjettet 1998

Post: Staten sikrer landsdekkende tjenestetilbud

For å sikre et tilbud av likeverdige posttjenester over hele landet foreslår Regjeringen å bevilge 550 millioner kroner til kjøp av posttjenester over statsbudsjettet for 1998. Dette, sammen med overskuddet på enerettstjenestene, er betaling til Posten Norge BA for å opprettholde et samfunnspålagt tjenestetilbud i postnettet utover det som er bedriftsøkonomisk lønnsomt.

340 millioner kroner er foreslått bevilget for neste år til restrukturering og modernisering av Posten Norge BA. Beløpet er knyttet til omdanningen av Postverket til særlovselskap og er sluttbevilgning til planlagt restrukturering i Posten.

Det er i budsjettforslaget lagt til grunn et utbytte fra Posten på 72 millioner kroner. Endelig utbytte fastsettes av generalforsamlingen i samsvar med bestemmelser i lov om statens postselskap.

Porto

Samferdselsdepartementet har tidligere i høst fastsatt følgende portosatser for A-post innenlands fra 1. januar 1998:

Vektgruppe i gram

Portosats i kroner

inntil 20

3,80

20-50

6,00

50-100

7,50

100-250

13,00

250-500

24,00

500-1000

38,00

De nye satsene fører til at portoen for A-post øker med gjennomsnittlig 4,2 prosent i 1998.

Bedre posttjenester

For 1996 var kravet at 93 prosent av A-posten skulle foreligge hos adressaten seinest dagen etter levering. Resultatet ble 80 prosent. Interne målinger for første halvår 1997 viser en bedring i kvaliteten på framsendingene. Samferdselsdepartementet vil i samarbeid med Posten Norge BA og Post- og teletilsynet følge kvalitetsutviklingen nøye. Det vil bli fastsatt nye måltall med grunnlag i nye målemetoder, men, reelt sett med de samme krav til servicekvalitet som hittil.

Forsøkene med å utvikle offentlige servicekontorer, der blant annet Rikstrygdeverket, Posten og andre offentlige servicetilbud har vært representert, vil fortsette. Det vil også bli vurdert eventuell bruk av landposttjenesten til blant annet et ekstra tjenestetilbud overfor eldre og uføre, går det fram av forslaget til 1998-budsjettet.

Organisering

Styret i Posten har vedtatt at Posten fra 1. januar 1998 skal få en ny organisasjons- og styringsmodell, der forretningsområdene har fullt resultatansvar. Styrets vedtak innebærer ikke utskilling av deler av virksomheten i egne selskaper.

Så lenge samfunnspålagte servicekrav blir oppfylt, legger Regjeringen til grunn at Posten må ha stor frihet til å utvikle sin egen organisasjon innenfor rammen av fastsatte vedtekter.

- Samferdselsdepartementet forutsetter at Posten søker å legge til rette for at funksjoner i størst mulig grad kan legges til regionale sentra framfor å konsentreres i de store byene, heter det i forslaget til budsjett.

Postbanken

Det er lagt til grunn lagt et utbytte på 220 millioner kroner fra Postbanken BA. Endelig utbytte fastsettes av årsmøtet i samsvar med bestemmelser i postbankloven.

- Regjeringen mener at Postbanken og Kommunalbanken bør samordnes i ett konsern ved at Kommunalbanken etableres som et heleid datterselskap under Postbanken. Etter Regjeringens vurdering bør Postbanken få adgang til å benytte de samme instrumenter for ansvarlig kapital som andre banker, herunder adgangen til å oppta ansvarlig lån. Regjeringen mener at det ikke bør legges særlige restriksjoner på Postbanken i forhold til andre norske og utenlandske aktører når det gjelder oppkjøp av låneporteføljer og finansinstitusjoner, under forutsetning av at oppkjøpene ikke kommer i konflikt med de overordnede mål og retningslinjer som er trukket opp for Postbankens virksomhet, går det fram av forslaget til statsbudsjett for 1998.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen