Historisk arkiv

Samferdselssektoren: Handlingsplan for funksjonshemmede

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 21/97
17.4.97

Samferdselssektoren:

Handlingsplan for funksjonshemmede

Samferdselssystemet skal utbygges og drives slik at funksjonshemmede i størst mulig grad kan gjøre bruk av ordinære transport-, post- og teletjenester. Tiltak og tilrettelegging for funksjonshemmede vil i hovedsak være integrert i den generelle aktiviteten i samferdselssektoren.

Dette er ett av hovedpunktene i "Handlingsplan for funksjonshemmede på samferdselssektoren". Planen er utarbeidet av Samferdselsdepartementet og ble lagt fram i dag.

Formålet med handlingsplanen er å gi en systematisk oversikt over tiltak innen samferdselssektoren og dermed bidra til å øke kunnskapen og bevisstheten på alle forvaltningsnivåer, slik at funksjonshemmede kan få bedre tjenestetilbud. Planen er basert på gjeldende politikk, ansvarsforhold, virkemidler og ressursbruk.

Planen legger vekt på å klargjøre:

  • Samferdselsdepartementets overordnede ansvar for rammevilkår, forsøksvirksomhet, veiledning, informasjon og prioriteringer i sektorplaner og budsjett.
  • Rollene til Statens vegvesen, Jernbaneverket, Luftfartsverket, Telenor AS, Statens teleforvaltning, Posten Norge BA og Norges Statsbaner BA.
  • Fylkeskommunenes ansvar, blant annet for spesialtransport (dør-til-dør transport) for funksjonshemmede og veiledende retningslinjer for slik transport.

Persontransport

Innen persontransporten vil tilrettelegging for funksjonshemmede omfatte infrastruktur, transportmidler og terminaler. I tillegg kommer også administrative og økonomiske forhold for ordningen med spesialtransport (dør-til-dør) og bestemmelser som gjelder regelverk for parkering og bestemmelser knyttet til førerkort.

Det offentlige yter samlet sett en omfattende innsats for å lette situasjonen for forflytningshemmede. Forflytningshemmede har for det første nytte av de generelle transporttiltak som gjennomføres. Dessuten er tilrettelegging spesielt med tanke på funksjonshemmede i stor grad integrert i ordinære samferdselstiltak.

I tillegg til den ressursinnsatsen som ligger inne i den generelle aktiviteten, kommer en betydelig direkte offentlig støtte for å avhjelpe forflytningsproblemer: Fylkeskommunenes ressursinnsats for spesialtransport for funksjonshemmede lå i 1995 på om lag 229 millioner kroner. Medregnet bidrag fra primærkommunene utgjorde kommunesektorens innsats om lag 242 millioner kroner. Over folketrygdens budsjett ytes det dessuten årlig til sammen 700 - 800 millioner kroner i form av bilstønad og grunnstønad til transport.

Regjeringen vil også i tiden framover gi spesiell prioritet til utbygging av jernbane og øvrig kollektivtrafikk. Det legges dessuten vekt på en mer samordnet innsats for utbygging av kollektivterminaler. Dette vil bidra til fortsatt forbedring av framkommeligheten for funksjonshemmede. Riksvegferjer og ferjeterminaler, lufthavner og kollektivterminaler vil bli bedre tilpasset funksjonshemmedes behov ved nybygging og ombygging.

NSB og Jernbaneverket arbeider for å bedre tilgjengeligheten for funksjonshemmede, blant annet ved anskaffelser av togmateriell, utforming av stasjoner og forskjellige informasjonstiltak.

Samferdselsdepartementet vil utrede spørsmål om eventuell lovhjemmel eller regelverk som i større grad ivaretar tilgjengelighet til transportmidler for funksjonshemmede.

Det fylkeskommunale ansvaret for den lokale kollektivtransporten skal videreføres. Handlingsplanen trekker opp veiledende retningslinjer for den fylkeskommunale spesialtransporten for funksjonshemmede, det vil si transport fra dør-til-dør. Det blir også lagt opp til lokale prøveprosjekter med utvidet transporttilbud, med særlig vekt på transport i forbindelse med arbeid og utdanning.

Post og telekommunikasjon

Innen post og telekommunikasjon vil tilrettelegging for funksjonshemmede i all hovedsak dreie seg om å utvikle produkter og tjenestetilbud som er tilpasset funksjonshemmedes behov. Videre vil informasjon om tilgjengelige produkter og tjenester være viktig.

Posten Norge BA påtar seg porto- og avgiftsfri framsending av blindeskrift både til innland og utland. Postbanken har etablert en særskilt tjeneste for behandling av blankettbasert betalingsformidling for blinde og svaksynte.

Telenor AS gir økonomisk støtte til hørselshemmedes telefonbruk med 150 gratis tellerskritt pr. kvartal. I tillegg gir Telenor AS økonomisk støtte til synshemmede som kompensasjon for samtaler til Opplysningen (180). Synshemmede får refundert fem prosent av det totale antall tellerskritt, med en øvre grense som svarer til 150 tellerskritt pr. kvartal.

Forsknings- og utviklingsvirksomhet, blant annet med økonomisk støtte fra staten, har ført til utvikling av en rekke spesialprodukter som gjør det mulig for personer med ulike funksjonshemninger å kommunisere med andre via telenettet, for eksempel teksttelefon og trygghetstjenesten.

Lagt inn 22 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen