Historisk arkiv

Utredning om jernbanetunnel i Gamlebyen i "Søndre korridor"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 59/97
26.08.97

Utredning om jernbanetunnel i Gamlebyen i "Søndre korridor"

Samferdselsdepartementet legger i dag fram en orientering om den videre planlegging av jernbanetunnel i Gamlebyen i Oslo i "søndre korridor", det vil si sør for dagens jernbane i Gamlebyen. Alle berørte parter og andre interesserte blir nå bedt om å komme med kommentarer og forslag i forbindelse med planleggingen. Orienteringen er gitt i form av en melding med forslag til utredningsprogram. Meldingen er utarbeidet av Jernbaneverket.

Meldingen legges, i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven, ut til offentlig ettersyn flere steder i Oslo i seks uker. Den blir også sendt på høring til berørte interesseorganisasjoner og offentlige etater.

Høringsfristen er satt til 7. oktober i år. Høringuttalelsene vil danne grunnlaget for fastlegging av endelig utredningsprogram og hvilke alternativer som skal utredes.

Etter at utredningsprogrammet er godkjent, vil arbeidet med selve konsekvensutredningen bli satt i gang. Resultatene fra konsekvensutredningen skal etter planen legges fram for Stortinget høsten 1998, etter at utredningen har vært ute til høring og offentlig ettersyn våren 1998.

"Søndre korridor": Fem alternativer

Med bakgrunn i Stortingets vedtak i april i år er det i forslag til utredningsprogram tatt utgangspunkt i alternativer innenfor "søndre korridor". I meldingen presenteres fem forskjellige alternativer for jernbanesystem i Gamlebyen. Tre av alternativene legger alle baner i Gamlebyen i tunnel i Ekebergåsen eller på bru gjennom Lodalen. To av alternativene innebærer at dagens jernbanetrase gjennom Gamlebyen bygges om til en bytilpasset kollektivkorridor som trafikkeres av lokaltog og eventuelt kombibane (skinnegående materiell som kan gå på både trikkespor og jernbanespor), i tråd med forslag til kommunedelplan for indre Oslo. De fem alternativene vil bli sett i nødvendig sammenheng med planene for nytt dobbeltspor mellom Oslo S og Hauketo.

Det er i meldingen gjort rede for hovedproblemstillinger som antas å være sentrale i det videre utredningsarbeidet. Meldingen inneholder et forslag til hvilke temaer som skal belyses i den videre planleggingen.

Offentlig ettersyn

Meldingen er lagt ut til offentlig ettersyn elleve steder i Oslo, blant annet ved Informasjonsssenterert i Oslo Rådhus, Deichmanske bibliotek (Henrik Ibsens gate 1), Jernbaneverkets hovedkontor ( Pilestredet 19), Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune (Trondheimsveien 5) og ved kontorene til berørte bydelsforvaltninger.

Dokumentet er i tillegg lagt ut på følgende internettadresse : linkdoc028005-990191#dochttp://odin.dep.no/sd/publ/tunnel/

Lagt inn 26 august 1997av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen