Historisk arkiv

Verdivurdering av Telenor-konsernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 48/97
26.06.97

Verdivurdering av Telenor-konsernet

Samferdselsdepartementet har mottatt to uavhengige verdivurderinger av Telenor. Dresdner Kleinwort Benson og Elcon Securities anslår selskapsverdien til 30- 36 milliarder kroner og verdien av egenkapitalen til 24- 30 millarder kroner. Selv om tallene ikke er direkte sammenlignbar med forrige verdivurdering, viser anslagene at det har vært en tilfredsstillende verdistigning i konsernet siden omdanningen til statlig aksjeselskap fra 1. november 1994.

Målsettingen med slike uavhengige verdivurderinger, som departementet nå har fått utført, er å bedre statens eieroppfølging blant annet ved å synliggjøre verdiendringer over tid. Verdivurderingene skal være en gjennomgang av Telenor som om selskapet hadde vært børsnotert. Eieren vil gjennom dette også oppnå bedre forståelse for sterke og svake sider ved selskapet, og for den historiske og framtidige utviklingen for selskapet.

Dresdner Kleinwort Bensons anslag på selskapsverdien av Telenor er 31- 36 milliarder NOK. Egenkapitalens verdi anslås til 25-30 milliarder NOK. Dresdner Kleinwort Benson peker på at de sensitive faktorene som påvirker verdien omfatter framgangen for Telenors internasjonale strategi, utformingen av vilkår og forhandlinger om samtrafikk med nye aktører, og den utbyttepolitikk som blir ført.

Elcon Securities anslår selskapsverdien til 30- 34 milliarder NOK.

Verdien av egenkapitalen anslås til 24- 28 milliarder NOK.

Elcon mener at Telenor har vært dyktig til å tilpasse seg et marked med stadig økende konkurranse. Det vises til at svært mye av verdistigningen er knyttet til nye vekstområder som for eksempel mobilområdet. Også Elcon trekker fram konsekvensene av avviklingen av resterende eneretter i telesektoren og utviklingen i Telenors investeringer i utlandet som sensitive faktorer som påvirker verdien av selskapet.

Samferdselminister Sissel Rønbeck sier at det er gledelig at det kan sannsynliggjøres at Telenor har steget tilfredsstillende i verdi i de siste par årene. Hun viser for øvrig til at verdivurderingene gir perspektiver på virksomheten som vil være nyttige ved utarbeidelsen av en stortingsmelding om Telenor til høsten.

Lagt inn 27 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen