Historisk arkiv

Brustad og hernes utfordrer barn i Norge - Fra fjernkontroll til sykkelslange

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 68
18.11.96

Brustad og Hernes utfordrer barn i Norge - Fra fjernkontroll til sykkelslange

Barn i Norge er blitt mer passive. Voksne skjermer barna fra den naturlige leken. Konsekvensen kan bli muskel og skjelettplager. Nå går fem departementer til motoffensiv. Statsrådene Gudmund Hernes og Sylvia Brustad satte i dag i gang Barn i bevegelse - et informasjonsprosjekt som skal bidra til at barn blir mer aktive på egne premisser.

- Vi ønsker at barn skal være smidige, spenstige og spretne og at de skal venne seg til å bruke kroppen livet ut. Det er særlig viktig å tilrette for at også funksjonshemmede barn inkluderes i leken og at de har god tilgjengelighet til de samme stedene som barn uten funksjonshemminger. Barn ibevegelse skal gjennom informasjon og inspirasjon støtte alle som tar barndommen på alvor, sa helseminister Gudmund Hernes mandag, da han sammen med barne- og familieminister Sylvia Brustad og 23 viltre barn bokstavelig talt sparket i gang Barn i bevegelse. Hernes er opptatt av å børste støvet av den enkle leken. Hans egen favoritt fra oppveksten er "Basse", en utslitt sykkelslange og en hyssingstump som surres til en ball og som i Trøndelag fortsatt brukes til ulike ballspill. Det er viktig at barna leker ute med sine egne leker istedenfor å leke inne med fjernkontrollen som eneste "leke".

Unger er naturlig aktive fra fødselen av - vi voksne trenger ikke å lære dem det. Men unger trenger plass til å utfolde seg, og de trenger tid og mulighet til å være der.Det gjelder både hjemme, i nærmiljøet, i barnehagen og i skolen.Det er vår oppgave som omsorgspersoner å sørge for at ungene får både steder og muligheter til fysisk aktivitet.Dessuten må kommunale og andre myndigheter lære seg å lytte til ungenes ønsker og behov - og ta konsekvenseneav det i planlegging og utbygging, understreker barneminister Sylvia Brustad.

Undersøkelser gjennomført av Norsk Senter for Barneforskning i Trondheim har påvist viser at barn i Norge blir stadig mer passive. De bruker gjennomsnittlig tre timer daglig på medier, stadig mer aktivitet skjer på de voksnes premisser, og muligheten til å utfolde seg er begrenset i mange bomiljøer. Bilen er barnas viktigste transportmiddel, kløften mellom aktive og passive barn blir stadig større.

Dette prosjektet setter barns bevegelsesutvikling og behov for fysisk aktivitet på dagsordenen. Barn i bevegelse skal formidle kunnskap om betydningen av aktive barneår og stimulerende utemiljøer.

Informasjonsprosjektet har en viktig støttefunksjon. Til og med 1998 skal Barn i bevegelse spre kunnskap, vise gode eksempler, synliggjøre og forsterke tiltak som er i gang. Videre: Bevisstgjøre om de intensjoner som ligger i lovverk og forskrifter, reformer og rammeplaner som bører barns helse og oppvekst. Barn i bevegelse skal være til inspirasjon for fagpersoner, for eksempel i skoler og barnehager.

Barn i bevegelse er et samarbeid mellom Sosial- og helsedepartementet, Barne- og familiedepartementet, Miljøverndepartementet, Kulturdepartementet og Kirke, undervisnings-og forskningsdepartementet.


Kontaktpersoner
Vigdis Rønning, tlf. 22 24 87 32
Bernt R. Nilsen, tlf. 22 42 19 85/908 30 850 (mobil)

Lagt inn 18 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen